Premijer Crne Gore: Poruka je jasna, bićemo deo EU

Premijer Crne Gore: Poruka je jasna, bićemo deo EU Izvor: N1
Arhiva

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da je Strategija EU za Zapadni Balkan značajan dokument, jer, prvi put definisanjem vremenskog okvira, region dobija poruku da će biti formalni i integralni deo Evrope sa perspektivom sledećeg proširenja do 2025. godine.

Marković je istakao da je ovo "pozitivan signal u sadašnjem trenutku kada je regionu potrebna, i očekuje jasnu poruku da je evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana kredibilna i živa". 

"Danas smo tu poruku dobili, ona je složena kao što je i sam proces pristupanja, ali je poruka jasna. Mi ćemo biti deo EU", rekao je Marković. 

On je naglasio da za Crnu Goru ovaj dokument ima i poseban značaj, jer se ta zemlja pominje u kontekstu sledeće članice EU, u vremenskom okviru do 2025. godine, kao kredibilnom roku u kome može biti spremna za članstvo, a da, ukoliko ostvari adekvatne rezultate, i pristupanje može biti ranije. 

"Važno je i da dokument potvrđuje konzistentnost u stavu EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama, što ostavlja prostora da budu, koje se budu brže kretale, brže i stupe u članstvo. U čitavom dokumentu to je više puta ponovljeno i to je ono što pozdravljamo", rekao je Marković. 

On je ocenio da su važan deo dokumenta konkretni planovi koje će EU uraditi kako bi se pripremila za nove članice, kao i konkretne predloge kako da se olakša proces koordinacije, finansiranja programa i učešća zemalja Zapadnog Balkana u politikama i programima Unije. 

"Mi u Crnoj Gori ovu strategiju doživljavamo kao podsticaj da nastavimo s naporima i dobrim rezultatima u sprovođenju vitalnih reformi, kako bismo zaokružili svoju političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju. Mi smo sigurni da ćemo biti spremni u ovom roku i pre njegove gornje granice, mi znamo šta je moguće sa naše strane jer imamo volju i kapacitete. To je naš prioritet", rekao je crnogorski premijer. 

Marković je poručio da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za što skoriju evropsku budućnost svih suseda.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Toma Sojer

Crna Gora je u odnosu na nas drzava, bar zna sta hoće!!!! Može samo krivo da nam bude. Mi bismo i eu i Rusiju i kinu i tursku i indiju sve kad bi moglo ekonomsku uniju mi da pravimo.,da se pitamo.... Slovenci minimalac 900 evrića Srbija predlaze ekonomsku uniju sa 250 €platom i mi smo kao normalni.... Pssssstttttt

10 1

Upucen

Za sedam godina, ako sam ja razumeo i to, ako Crna Gora bude pravna drzava, a ne Evropski Meksiko.

3 4

Riki

Moraju uci u EU kad je njihov car Milo uradio sve sto mu je naredjeno samo da bi ostao car.

10 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo