Usvojena Strategija EU za Zapadni Balkan

Evropska komisija usvojila je u Strazburu "Verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije u tom regionu" kojom je potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrednostima.

Izvor: N1/ Agencije

U strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredoavanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU.

Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dve zemlje treba da preduzmu kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

 "Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dve zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju", navodi se u tekstu ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rešenja za sporove sa susedima", navodi se.

Dodaje se da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da napreduju na evropskom putu a Komisija ih ocenjuje na pravedan i objektivan način na osnovu zasluga i brzine kojom postižu napredak.

Kada je reč o Albaniji i BJR Makedonija ocenjuje se da te dve zemlje postižu značajan napredak na evropskom putu i dodaje da je Komisija spremna da pripremi preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, na osnovu ispunjenih uslova.

Za BiH u strategiji se navodi da će Komisija početi pripremu Mišljenja o prijavi za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što dobije sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik.

Uz stalne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla da postane kandidat za pridruživanje, dodaje se.

Kada je reč o Kosovu navodi se da Kosovo ima priliku za održiv napredak kroz sprovodjenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na evropskom putu kada to budu dozvolile objektivne okolnosti.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan S'

Mnogo buke - ni oko čega.Entuzijazam koga širi pred. države i njegov ansambl oko članstva u EU krije velike zamke i opsanost koje ne korenspodiraju sa dobitkom. Kakva je surova stvarnost? 1.To znači de fakto(što je već učinjeno) i de iure priznanje Kosova kao zasebnog državnog entiteta. Na koji način posle Briselskog sporazuma (koji je međudržavni sporazum) stvari mogu biti vraćene na početak i na koji način g. Vučić misli izvršiti integraciju Albanaca u državno - pravni i politički sistem R. Srbije? 2. Sveukupni nataloženi problemi u R. Srbiji "napadnuti" su na jednom širokom frontu,dakle u svim segmentima,a da se pri tome nisu odabrali prioriteti makro i mikro ekeonmske politike ,pravni sistem,organizacija državne uprave itd.Da li je izlaz bio u prodaji veliki sistema pod motom privatizacije ili omogućavanje stranom kapitalu isisavanje esencije vrednosti i njegovo prelevanje iz periferije ka centru. Vreme i prostor ne dozvoljava jednu širu elaboraciju stanja i odnosa u srpskom društvu.Ljudska glupost (kažu) se može pobediti samo kad se stvari doteraju do apsurda.Uostalom,setimo se filozofskog aksiom a o rezultatu trke Ahila i kornjače kad krenu ka istom cilju sa dva različita mesta.

0 0

eunjet

Sve i da usaglasimo nase zakonodavstvo u potpunosti sa eu ostaje fakticko stanje koje ce se tesko menjati. A ja verujem da nas oni jedva cekaju ako ni zbog cega ono zbog Rusije, mozda nas cak prime preko reda, kako ova vlast dade sve nizasta.Oduvek sam evroskeptik jer netrebamo mi njima sem da drze cizmu na nasem vratu

1 2

Jonh

A kako Srbija misli da uđe u EU bez Kosova? Zar ne tvrdimo da je naše? Znači, ili ne ulazimo u EU ili priznajemo njihovu državu do 2025.

8 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo