Plenković: Pokazali smo dobru volju za razgovor sa Srbijom

Plenković: Pokazali smo dobru volju za razgovor sa Srbijom Izvor: Evropski parlament

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Strazburu, upitan o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je hrvatska strana pokazala dobru volju da sedne za pregovarački sto i počne da rešava otvorena pitanja.

"Postoje teme koje se moraju rešiti, pitanje nestalih, ratna odšteta, zakoni koje je Srbija donela da bi povećala svoju nadležnost vezano za krivični progon iz rata, ali hrvatska strana je pokazala dobru volju da sedne za pregovarački stol i zajedno prevladamo prepreke. To je naš cilj", odgovorio je Plenković na pitanje hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Ivana Jakovčića o predstojećoj Vučićevoj poseti Hrvatskoj.

Plenković je rekao da Vučića viđa i s njim razgovara na raznim međunarodnim forumima. “Vučić i ja razgovarali smo na brojnim međunarodnim skupovima, sat vremena u Parizu, nakon toga neformalno u Davosu. U međuvremenu se dogodila izložba u Njujorku, netačne i krive kvalifikacije njihovog ministra spoljnih poslova, gde je direktno mene prozvao, da nisam bio u Jasenovcu, da nisam jasno osudio holokaust", rekao je Plenković.

Istakao je da je zbog toga reagovalo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, koje je nakon poziva Vučiću, koji je uputila predsednica Kolinda Grabar Kitarović, poslalo saopštenje u kojemu je indikrektno izražen stav da možda nije vreme da Vučić dođe u Hrvatsku.

"Da je na isti način ministar prozvao predsednicu, ministarstvo bi isti sadržaj note uputilo u Srbiju. To su normalni, uobičajeni potezi gde države vode računa o svom dignitetu", rekao je Plenković.  

"Sporazum o normalizaciji odnosa naših zemalja datira od 1996. godine. Moramo biti posebno pažljivi u pripremi celog procesa", rekao je Plenković i dodao da se Vučićeva poseta više potencira u medijima.  

Predsednik Srbije dolazi u zvaničnu posetu Zagrebu 12. i 13. februara na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, a u medijima se spekuliše da predsednica poziv Vučiću nije dogovorila s Vladom.

Plenković je danas u Evropskom parlamentu održao govor o budućnosti Evrope, a potom su usledila brojna pitanja evropskih poslanika, među kojima i ono o Vučićevom dolasku.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Blagojčo

Vi, Lutke Na Kanapu? Svašta.

0 0

Egon

Grabar Kitarović mi još izgleda liberalnije i diplomatičnije od Plenkovića. Lepo je što je konačno pozdravio ovaj poziv, ali nekako sve u duhu tobože kao da Hrvatska pruža ruku svim svojim susedima i nudi im saradnju, a oni nažalost odbijaju. No, realnost je mnogo drugačija.

1 0

Toplo hladno

Gospodin Plenkovic se menja kao vreme cas kisa cas sunce. Ako je mislio na Kolindu ona je pokazala dobru volju i poslusala savet Brisela da se otvori i pokaze spremnost za saradnju prema svim svojim susedima ukljucujuci i Srbiju. Ako ste zaboravili na njen poziv prosle nedelje niste imali nikakav komentar, ili bolje receno javno ste rekli da se Vucic mora izviniti, a sada odjednom pokazujete dobru volju cudno je to kako brzo menjate misljenja.

92 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo