Strategija EU bez rokova, Srbija uslove da ispuni "hitno"

Strategija EU bez rokova, Srbija uslove da ispuni "hitno" Izvor: Shutterstock

Iz Strategije EU za proširenje na zapadni Balkan, koja će u utorak biti predstavljena u Strazburu, izostavljeni su rokovi za ispunjenje pojedinih uslova na putu do članstva u EU, koji su bili precizirani u prethodnoj verziji dokumenta.

U slučaju Srbije, umesto 2019. godine koja je bila navedena kao rok za ispunjenje prelaznih merila u oblasti vladavine prava i za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, u novoj verziji piše da to treba da se učini "hitno", prenosi agencija Hina koja je imala uvid u najnoviju verziju teksta. 

Takođe, u prethodnoj verziji je stajalo da bi bi Srbija i Crna Gora, ako ispune sve potrebne uslove, mogle 2024. da potpišu pristupni sporazum. U novoj verziji se navodi da "pristupni sporazum može biti potpisan onda kada zaključe pregovore i nakon mišljenja Komisije, pristanka Evropskog parlamenta i odluke Saveta o primanju novih članica". 

Po navodima Hine, u novoj verziji Strategije promenjena je i formulcija koja se odnosi na rešavanje graničnih sporova tako što je, navodno na insistiranje Slovenije, iz teksta izbačeno da se u slučaju nemogućnosti da se granični sporovi reše bilateralno, arbitraža preda Međunarodnom sudu. 

U Strategiji koja će biti predstavljena u utorak u Strazburu, navodi se da bi Srbija i Crna Gora "uz snažnu političku volju, sprovođenje reformi i nalaženje rešenja za sporove sa susedima, trebalo da budu spremne za članstvo do 2025". 

Komisija u Strategiji navodi i da sve zemlje zapadnog Balkana imaju priliku da napreduju na evropskom putu na temelju vlastitih zasluga i brzinom kojom budu ostvarivale reforme.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, govoreći o strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan, izjavila je u Dnevniku N1 da je, prema njenim informacijama, u najnovijem nacrtu izostavljena formulacija u vezi sa vremenskim okvirom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tony

U avakvu EU nikada.

5 16

DTT

Bwahahahahah pa sta je tu onda drugacije od bilo koje prethodne "strategije"? Postacemo clan kada ispunimo sve sto od nas traze.... to govore poslednjih 20 godina. I NIKAD ne daju NISTA konkretno samo bla bla bla.... ali zauzvrat za njihovo bla bla bla da uvedemo sankcije Rusiji, priznamo Kosovo... itd itd.... a onda kada to odradimo ce nam kao nagradu opet dati malo novog bla bla bla

10 16

Anti EU

Posto nas gradjane ništa niste pitali sad jedva čekam mojih pet minuta! Sa zadovoljstvom ću zaokruziti ne!

40 41

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo