Joksimović: U nacrtu nema vremenskog okvira za normalizaciju

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, govoreći o strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan koja bi trebalo da bude predstavljena u utorak, izjavila je u Dnevniku N1 da je, prema njenim informacijama, u najnovijem nacrtu izostavljena formulacija u vezi sa vremenskim okvirom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: N1

"Ostala je formulacija da do punopravnog članstva Srbije treba postići sveobuhvatni pravni sporazum Beograda i Prištine", rekla je ona.

Joksimović ocenjuje da je razlog tome želja da se relaksira vremenski okvir i da se "u opuštenijoj atmosferi" dođe do rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve.

"Potrebno je ispuniti nekoliko preduslova, čini se da je najvažnije da se implementira ono što je već dosad postignuto, pre svega mislim na Zajednicu srpskih opština, a potom da se pređe na vrstu političkog dijaloga koja bi dovela do ukupne normalizacije", kaže ona.

Joksimović smatra da u ovom trenutku ne postoje očekivanja da Srbija prizna nezavisnost Kosova već da je jedna od mogućih opcija formulacija koja bi se odnosila, na primer, kao što je to bio "slučaj sa dve Nemačke". 

Detaljnije o strategiji Evropske komisije u izveštaju Ksenije Pavkov:

Izvor: N1

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Snezana

Tacno, gosppogjo Joksimovic. Pise da more da se ispuni HITNO. Ovde nema ni pravne drzave, ni slobode medija....NEMA DRZAVE, vec samo volja jednog coveka. Mislite da Evropa I svet to ne vide.

4 95

Dragoljub

Ostavili su nam vremena da se još jednom potučemo i izmirimo.

2 95

Rok

A to što je Mekalister decidno postavio rokove?

3 99

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo