Backović: Izmene Ustava u oblasti pravosuđa do kraja godine

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović izjavio je da bi do kraja godine trebalo da bude usaglašen tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa sa Venecijanskom komisijom.

Izvor: Tanjug

Sama promena Ustava je, kako je rekao, proces koji traje nekih šest-sedam meseci nakon toga.

Kako je rekao, suština Radnog teksta izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa je da se pri izboru sudija i tužilaca isključi zakonodavna i izvršna vlast.

Tokom rada na Radnom tekstu primenjeni su evropski standardi koje uspostavlja Venecijanska komisija. Ministarstvo je angažovalo i bivšeg člana te Komisije Džejmsa Hamiltona koji je svojim komentarima ukazivao u kom smeru idu preporuke Venecijanske komisije", kazao je Backović.

Pomoćnik ministra je podsetio da je ovo druga faza javne rasprave o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa i da je izradi Radnog teksta prethodila javna diskusija gde je zainteresovana javnost imala mogućnost da da komentare, od kojih je većina uzeta u obzir prilikom izrade Radnog teksta.

Na okruglom stolu u Kragujevcu, komentare na Radni tekst izneli su i predstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaštva, Pravosudne akademije, Udruženja tužilaca Srbije, Udruženje prekršajnih sudova Srbije, Mreže pravnika Srbije, kao i drugi predstavnici pravosudnih institucija.

Javna rasprava o Radnom tekstu izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa počela je 22. januara, kada je Ministarstvo pravde na svojoj internet prezentaciji objavilo Radni tekst, a u narednom periodu rasprave će biti održane i u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Zatraženo povlačenje radne verzije

Sudije kragujevačkog Apelacionog suda i predstavnici Udruženja tužilaca predložili su povlačenje radne verzije teksta Ustava ocenjujući da dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

"Predloženim amandmanima dovodi se u pitanje ostvarivanje nezavisnosti sudstva i sudija, kao jednog od osnovnih načela vladavine prava. Radi se o nedostacima koji se ne mogu redigovati, pa je zaključeno da se predloži povlačenje iz procedure Radnog teksta amandmana Ministarstva pravde na Ustav Srbije", izjavio je na javnoj raspravi Radoman Sparić, sudija Apelacionog suda u Kragujevcu.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Стеван

Најбоље би било да ѕе изабере Уставотворна Скупштина, на територијалном принципу која би имала само један задатак: припрема, израда, усглашавање и доношење УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. Сваки други поступак, а нарочито фрагментарни приступ измена и допуна по појединим деловима унео би нове конфузије и апсолутизацију парцијалних интереса што смо у прошлости скупо платили !!!

1 0

Srbifornikacija.

Žuri vam se???

25 0

Milos

Jel ovaj backo v.d. pomocnika ili je najbolji student sam ocenjivao neznanje i losu nameru prema svom liku pa ga postavio da unisti i ovo malo nezavisnih sudija sto je preostalo.

46 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo