Obeležena 24. godišnjica od granatiranja pijace Markale

Obeležena 24. godišnjica od granatiranja pijace Markale Izvor: N1

U Sarajevu je danas obeleženo 24 godine od granatiranja sarajevske pijace Markale. Tada je poginulo 68 građana Sarajeva, a 144 je lakše ili teže ranjeno.

Cveće kraj spomen obeležja žrtvama masakra su položili su članovi porodica stradalih, ali i brojne delegacije, predvođene premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem.

Obeležavanju godišnjice prisustvovali su i federalni ministar za pitanja boraca invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, kao i Ana Babić, predsedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo.

Tokom bosanskog rata na sarajevskoj tržnici Markale u centru grada od granate je poginulo 68, a ranjeno 144 ljudi. Čelnici NATO dali su ultimatum bosanskim Srbima, pod pretnjom bombardovanja njihovih položaja, da u roku od deset dana povuku teško naoružanje na 20 kilometara od centra Sarajeva, a od armije BiH zatraženo je da svoje teško naoružanje u gradu stavi pod kontrolu mirovnih snaga.

Nakon rata, 5. februar proglašen je Danom sećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995.

Događaj je pratila novinarka N1 Aida Hadžimusić:

Izvor: N1

Tagovi: Markale , sarajevo

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neocortex

Saučešće porodicama poginulih, uz poruku da se o ovome priča samo istina, upravo iz poštovanja prema njima. Toliko.

2 3

Tako je

Ko god da je učinio zločin stići će ga Božija kazna, a mi mora da oprostimo jedni drugima i da nastavimo da živimo u miru.

3 2

miro

Da je ta 120m granata pala na Markale vjerujem da je istina, ali znam i nešto još. Nije moguće da pigine i bude rajen toliki broj ljudi od jedne minobacačke granate, lično sam vidio posljedice takvih projektila. Muslimani su dovozili poginule iz mrtvačnice, koji su poginuli nešto ranije u pokušaju proboja , to nije ništa novo. Tvrdnju da nije moguće da se ubijaju svoji opovrgava lično Sefer Halilović , čija je supruga poginula od mine na svojoj terasi, ima pouzdane dokaze da su to uradile tzv "ševe" jedinica pod kontrolom Izetbegovića lično. Postojali su i neke lično znam, sada se kriju u SAD-eu, pominje ih i svjedok Bošnjak u Tri bunalu, naveo im je imena. Ništa nije prosto kako izgleda neupućenima, jer onaj ko nije bio u Sarajevu tokom rata ne može znati šta se tamo stvarno događalo.

6 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo