Veliki protest u Atini - "Makedonija će uvek biti deo Grčke"

Veliki protest u Atini - "Makedonija će uvek biti deo Grčke" Izvor: TANJUG/AP Photo/Petros Giannakouris

Svetski mediji prenose informaciju da se više stotina hiljada ljudi okupilo na protestu u Atini zbog mogućeg kompromisa Grčke u sporu oko naziva Makedonije.

Demonstranti su mahali grčkim zastavama na Trgu Sintagma u Atini i uzvikivali "Makedonija je deo Grčke", a među govornicima na protestu bio je proslavljeni kompozitor Mikis Teodorakis (92), preneo je BBC.

"Makedonija je bila, jeste i uvek će biti deo Grčke", rekao je Teodorakis na protestu, prenosi Katimerini. 

Katimerini javlja i da na protestu učestvuje milion ljudi, ali da policija to nije potvrdila. U Atini su razna udruženja pozvala migrante da se sklone i budu oprezni tokom današnjih demonstracija. 

Oko 700 levičarskih i anarhističkih demonstranata organizovalo je obližnje kontrademonstracije, noseći transparente kojima se poziva na balkansko jedinstvo, prenela je agencija AP. 

Protest, Grčka Izvor: TANJUG/AP Photo/Petros Giannakouris

Prethodni protest zbog kompromisa u sporu sa Skopljem oko imena makedonske države koji bi uključivao reč "Makedonija" održan je 21. januara, a učestvovalo je više od 100.000 Grka. 

Vlada Grčke zalaže se za rešenje spora sa susedom, koji datira iz 1991. godine, unapred prihvatajući "složen naziv" "Severna Makedonija" ili "Nova Makedonija", da bi se ta država razlikovala od istoimenog regiona na severu Grčke. 

Međutim, tome su se suprotstavile mnoge organizacije, uključujući grčku dijasporu, sveštenstvo i male stranke krajnje desnice i levice.

Spor Skoplja s Atinom oko prava korišćenja naziva "Makedonija", kako se zove i severna grčka pokrajina, godinama blokira evroatlantsku integraciju Makedonije jer Grčka smatra da Skoplje time izražava teritorijalne pretenzije.

Izvor: N1 / Agencije

Komentara 66

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

IgorN

Grkljani da šute i slušaju grupu TIME i pjesmu MAKEDONIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 1

in83

Makedonci su preterali.em su uzeli ime teritorije koja nije njihova em trgove obelezili Makedonskim i Grckim istoriskim likovima.naravno sad je to zbog turizma ali za 100god.bice da su to anticki Makedonci sto je apsurd.Makedonci rade isto sto i Albanci prisvajaju istoriju tudjeg naroda jer svoje nemaju i imali su fore 20god da smisle ime drzave. podrska Grckoj.i sasvim sam ne pristrasan

18 10

Joke

Pa zar i kod nas nema ulica sa imenima poznatih stranih istorijskih ličnosti? Da preimenujemo sve trgove,ulice, spomenike...itd? kako preimenovati Rige od fere?

3 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo