Digitalni Van Ajk - sajt sa delima flamanskog slikara

Digitalni Van Ajk - sajt sa delima flamanskog slikara Izvor: OLIVIER MATTHYS / BELGA / AFP

Makrofotografije dela poznatog flamanskog slika Jana Van Ajka, zajedno s naučnim opisima i analizama, od sada su dostupni na sajtu, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Na novom sajtu closertovaneyck.kikirpa.be nalazi se 20 slika umetnika, sa opisima tehnike i drugom dokumentacijom o Van Ajku.

Ljubiteljima i stručnjacima je omogućeno zumiranje slika za detaljnije posmatranje dela što je do sada bila privilegija samo za restauratore i konzervatore.

Slike na sajtu se nalaze u 11 muzeja širom sveta, a do 2019. je predviđeno da se na sajt postave i druga dela Van Ajka.

Van Ajk (1390-1441), prvi je u evropskom slikarstvu prevladao srednjovekovne šeme i uveo novi likovni izraz, zbog čega se svrstava u najznačajnije ličnosti u istoriji slikarstva.

Proslavio se oslikavanjem oltara u crkvi Svetog Bavona u Gentu.

Tagovi: van ajk , Slikar , sajt

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stevan

Ko kaze da onda nije bilo silikona? Kao da su i majstori bili bolji !!!

1 0

D

Sajt fenomenalan!!!

6 0

Aja Vasil

Potpuna fantazija!!!! Preporučujem da odete na sajt jer je zaista neverovatno kako su organizovali prezentaciju. Ceo sajt je na engleskom, pa iako su mala zemlja i prema nekim našim velikim stručnjacima treba da čuvaju svoj jezik i ne dozvole čak ni da se filmovi titluju nego treba da se sinhronizuju, Belgijanci su napravili sajt koji će gledati čitav svet, svako ko se bavi umetnošću ili ga ona zanima. Bravo!!! Tako se čuva kultura jedne zemlje.

28 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo