Da li je moguć kompromis između Skoplja i Atine oko imena?

Kako će se zvati Makedonija - nakon 25 godina pat pozicije, poslednjih nedelja intenzivirani su pregovori između vlada u Atini i Skoplju kako bi to pitanje bilo rešeno. Spekulacije o novom zvaničnom nazivu bivše jugoslovenske republike, međutim, izazivaju negodovanje građana obe zemlje.

Izvor: N1

Nakon protesta u Solunu, Grci bi u nedelju trebalo da izađu na ulice i u Atini.

Pregovarač Ujedinjenih nacija Metju Nimic prethodnih dana posetio je Skoplje i Atinu u pokušaju da dođe do kompromisa u vezi sa zvaničnim imenom Makedonije.

Istraživanja, međutim, pokazuju da većini Grka nije prihvatljiva upotreba reči Makedonija u imenu suseda, bila kao Gornjomakedonija ili Novomakedoija kao jedna reč, što su neki od predloga o kojima mediji spekulišu, jer je Makedonija ime njihovog regiona na severu zemlje.

Protivnici dogovora sa, kako je u Grčkoj zovu, Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom za nedelju su zakazali proteste na trgu Sintagma u centru Atine. Organizatori očekuju da će na protestu učestvovati oko milion ljudi. Stanovnici Atine imaju podeljena mišljenja o ovom problemu i zakazanim protestima.

"To nisu samo demonstracije zbog imena, već i način izražavanja nezadovoljstva prema aktuelnoj vlasti i načina na koji se svi političari bave problemima građana", kaže jedan građanin Atine.

"Mislim da je ceo taj problem pomalo blesav. Ako je Vlada htela time da se bavi, to je trebalo da uradi mnogo ranije. To je samo parče zemlje. Nije važno da li je zovete Makedonija ili bivša... kako god", navodi drugi.

Glavni urednik redakcije za spoljnu politiku televizije ANT1 iz Atine Nikolas Vafidis za N1 kaže da je "pitanje imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije složeno", ali da između Atine i Skoplja postoji volja da se dođe do kompromisa.

"Sada imamo dve vlade koje su spremne da razgovaraju, da pronađu zajednički jezik i rešenje koje će biti na obostranu korist. One moraju, s jedne strane, da uzmu u obzir osećaje koji postoje među građanima, ali i, sa druge strane, šta su dugoročni interesi obe zemlje - a to je da se to pitanje reši i da se pronađe zajednički put ka budućnosti", rekao je  Vafidis.

Makedonski zvaničnici navode da bi dogovor oko imena obezbedio dalji napredak te zemlje ka Evropskoj uniji i članstvu u NATO.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Realno

Mislim da ovde nije toliki problem da li ce ze BRJM zvati Nova ili Gornja Makedonija, vec u tome sto Makedonci uporno svojataju Aleksandra i Filipa, da je pravo cudo sto nemaju i toalet papir "Aleksandar Veliki" ili slicno

9 4

Milica

Nikada se oni nece dogovoriti.

1 3

Srbin

Grci bolje da krenu nešto da rade umesto da protestuju. Toliku su lenji da je to neverovatno. Razumem njihov gnev, ali moraju da pristanu na kompromis. Makedonci napokon pristali da porazgovaraju i nađu nešto. Zaev ispade gospodin.

8 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo