Nelegalni objekat i (pre)skupa kupovina Opštine Požega

A da li su odbornici Skupštine opštine Požega omogućili sukob interesa i trgovinu uticajem - glasanjem da se kupi objekat bez građevinske dozvole i parcelu čiji je suvlasnik suprug predsednice opštinskog parlamenta? Iz opštinskog budžeta izdvojeno je više miliona dinara, a nejasno je da li je prethodno izvršena procena objekta.

Izvor: N1

Dok vrh gradske vlasti tvrdi da kupovina nije sporna, opozicija u lokalnom parlamentu oštro kritikuje rečima da je na delu najočiglednija zloupotreba.

Za nelegalni i nezavršeni objekat od 400 kvadratnih metara i četiri ara placa opština Požega platiće 12 miliona dinara iz budžeta. Opozicioni odbornici tvrde da nisu dobili dokument kako je izvršena procena, koja po njima daleko premašuje tržišne cene u Požegi.

"Sve da je objekat i legalan i da predstavlja nasušnu potrebu, cena ne može da mu bude veća od 40 hiljada evra sa placem, tvrdi odbornik Dveri Slavko Nikolić", kaže Slavko Nikolić, odbornik Dveri.

Novac će dobiti i suprug predsednice Skupštine opštine Zorice Mitrović kao suvlasnik objekta, čime je, tvrdi opozicija, prekšen Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a radi se i o trgovini uticajem.

"Ovde je u pitanju transakcija u kojoj je predsednica Skupštine i kupac i prodavac. A svi vi odbornici iz vladajuće koalicije ste dobili nešto da glasate za ovu nezakonitu kupovinu", rekla je odbornica Zajedno za Požegu Gordana Stević.

Predsednik opštine Požega Milan Božić ocenjuje da u toj kupovini nema ničega nezakonitog i da će se kupovinom objekta koji se nalazi uz sportsku halu i smeta zbog protivpožarnog prolaza, rešiti problem protivpožarne zaštite zbog koga hala već 20 godina ne može da dobije upotrebnu dozvolu.

Zbog nemogućnosti prilaska vatrogasnih vozila. I ranije vlasti u Požegi htele su da kupe ovu kuću, ali su htele da se novac od prodaje podeli po pola sa vlasnicima, na šta oni nisu pristali", kaže Božić.

U ime opštine objekat će otkupiti Sportsko kulturni centar čija je namera da se tu napravi teretana i fitnes sala, suprotno izjavama predsednika opštine, što je dodatno unelo pometnju na skupštinskom zasedanju i izazvalo oštru reakciju i jednog vladajućeg odbornika.

"Do sada sam vas podržavao, ali više neću. Sram vas bilo", poručio je sa govornice odbornik PUPS-a Tihomir Marjanović.

Odbornici opozicije uputili su apel istražnim organima da istraže ovaj slučaj i utvrde odgovornost, a v.d. direktoru Sportsko kulturnog centra Srđanu Stevanoviću poručili da podnese ostavku.

Komentara 40

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pozezani

Svojevremeno su dva zaposlena u opstini izgubili posao zbog ovog nelegalnog objekta

18 0

Nik Vajovic Cementaric

Ovo je civilizacijski fenomen kako jedan narod posle svega moze da se "peca" na populisticke objave ove vrste. Ukrovljen objekat od preko 400 kv.metara kvalitetno ozidanog prostora za manje od 250 evra po kvadratu. Ako se ulozi 50 evra po kvadratu (max moguceg ulaganja)dobijate neto zaradu od 250 evra po kvadeatu (minimum ) jer je min trzisna cena stamb.prostora u Pozegi 550e. Cifr ne lazu !

6 41

Pozezanin

zaboravljate da je objekat bez ikakve dozvole u centru , ako bi se zakon poštovao to bi trebalo izdati sve potrebne dozvole ako se uklapa u urbanistički plan ili srušiti o trošku vlasnika a nikako trgovati sa takvim objektom

53 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo