Nimic: Dogovor Makedonije i Grčke napreduje

Nimic: Dogovor Makedonije i Grčke napreduje Izvor: TANJUG/MIA/Ivana Batev

Posrednik UN za rešavanje spora Makedonije s Grčkom oko imena Metju Nimic izjavio je u Skoplju da taj proces napreduje i da treba iskoristi to što kod obe strane postoji volja da se nađe rešenje.

"Sada je pravo vreme da se postigne rešenje i da region konačno krene napred, da se nastavi saradnja i prijateljstvo dve zemlje", rekao je Nimic na konferenciji za novinare sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim.

Nimic je u Skoplje došao posle Atine, gde je čuo mišljenje vlasti i opozicije, a pre Dimitrova je razgovarao s predsednikom Đorđem Ivanovim i premijerom Zoranom Zaevim. Posle podne su planirani susreti s predsednikom najveće opozicione partije i liderom naveće partije Albanaca u Makedoniji.

Na pitanje da li njegovi predlozi, pored promene imena Makedonije, uključuju i promenu identiteta, Nimic je rekao da dosad s grčke strane nije čuo ništa što bi značilo poricanje identiteta naroda u Makedoniji. 

"Verujem da je rešenje koje je moguće konzistentno, da je moguće s očuvanim identitetom (Makedonaca), pa čak i jačanjem identiteta", rekao je američki diplomata, dodajući da ima razlika u stavovima dve zemlje, ali da je optimista.

Nimic je rekao da zemlje treba da iskoriste mogućnosti koji su se otvorile za rešavanje tog spora, dodajući da vremenski okvir nije mnogo dug. Dimitrov je rekao da se s Nimicem detaljno i ozbiljno razgovaralo o idejama koje je predložio za rešavanje dvoipodecenijskog spora. 

"Rekao sam Nimicu da tu ima ideja koje nisu tako loše, a ima i onih nisu tako dobre i koje stvaraju zabrinutost kod nas. Na osnovu toga šta je dobio u Grčkoj i od razgovora u Skoplju, videćemo kako će teći proces", rekao je on. 

Dimitrov je rekao da su pitanja identiteta i jezika osetljiva pitanja za građanje Makedonije i da se prati pažljivo i zabrinuto. 

"Apsolutno ne može da bude predmet pregovora, jer to nije pitanje odluka već je rezultat istorijskog procesa", rekao je on, navodeći da bi otvaranja pitanja identiteta onemogućilo rešenje spora s Grčkom. 

Dimitrov je rekao da Skoplje želi da se nađe rešenje koje će se u obe zemlje smatrati "dostojanstvenim", ali da niko ne može da spreči pravo Makedonaca da budu Makedonci i da govore makedonskim jeziku koji spada u grupu slovenskih jezika. Predsednik Ivanov je prethodno na sastanku s Nimicom rekao da prevazilaženje razlika oko imena mora da bude u saglasnosti s međunarodnim pravom i međunarodno preuzetim obavezama. 

Pozdravljajući intenziviranje dijaloga, Ivanov je rekao da rešavanje razlika oko imena može da se traži samo u okviru UN i istako stav da je potrebno strogo pridržavanje okvira u kojima se pregovori vode.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Čika Adolf

Akedonija...

1 3

Makedonac

Ova izjava Dimitrova znaci (hvala Bogu) propast pregovora. Vec sam kupio grickalice za nedeljni prenos mitinga u Atini na jutjubu. Grcki Gazimestan.

1 8

Mijo

Jedna suverena država mora da promeni ime zbog jedne oblasti u drugoj državi !? Zašto ne bi bilo obrnuto ?

10 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo