Bivši katalonski zvaničnici u pritvoru podneli tužbu telu UN

Bivši katalonski zvaničnici u pritvoru podneli tužbu telu UN Izvor: REUTERS/Eric Gaillard
(arhiva)

Tri člana smenjene katalonske vlade koja su u pritvoru u Španiji, podneli su tužbu radnoj grupi UN o proizvoljnom pritvaranju, saopštili su njihovi advokati u Londonu.

"Njihov pritvor u Španiji predstavlja kršenje ljudskih prava i ima za cilj da im bude sprečeno da obavljaju ulogu predstavnika katalonskog naroda", rekli su advokati koji predstavljaju zvaničnike Hordija Sančesa i Hordija Kuišarta kao i bivšeg potpredsednika katalonske vlade Oriola Hunkerasa.

Advokati su dodali da UN nisu pozvane da se izjasne o nezavisnosti španske pokrajine Katalonije već da potvrde da "nijedna vlada ne sme da ugnjetava svoje političke protivnike koristeći proizvoljni pritvor".

Bivši katalonski zvaničnici privedeni su nakon što je taj region krajem oktobra proglasio nezavisnost. Centralne vlasti u Madridu su odmah reagovale, uvele direknu upravu i smenile regionalnu vladu. U međuvremenu su privedeni članovi te bivše vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Radna grupa UN o proizvoljnom pritvaranju deo je Saveta UN za ljudska prava i čine je stručnjaci iz celog svveta. Ima za cilj da istraži slučajeve pritvora u svetu, ali rezultati istrage tog tela nisu obavezujući.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ZN

Ne svidja mi se komentar “MALA VEĆINA”. Šta to znači? Imaju većinu za vladu.

2 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo