Otkazano otvaranje festivala “Sedam veličanstvenih”

Otkazano otvaranje festivala “Sedam veličanstvenih” Izvor: N1

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije oštro je osudila otkazivanje za danas zakazanog otvaranja Festivala "7 veličanstvenih", kaže se u saopštenju.

Organizatori su odlukom Sava centra da od ove godine zahtevaju plaćanje komercijalne cene bili primorani da otvaranje odlože i održavanje ovogodišnjeg izdanja festivala je dovedeno u pitanje.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije oštro osuđuje proces komercijalizacije kulture koji se odvija u Beogradu i širom Srbije.

Uspostvalja se koncept kulturne politike koja uspeh kulturnih i umetničkih manifestacija "meri na blagajnama", a partnerske organizacije iz sektora kulture i publiku svodi na nivo "komercijalnih klijenata" prema kojima uspostavlja princip uslužnog poslovanja.

Asocijacija NKSS osuđuje postupak JP "Sava Centar" kojim je prekinuta trinaestogodišnja saradnju sa Festivalom "7 veličanstvenih" i time dovedeno u pitanje organizovanje izuzetno značajanog i jedinstvenog festivala u našoj zemlji, pa i u svetu.

Od 2005. godine, od prvog festivala, organizatori festivala su sklopili dogovor sa Sava Centrom o suorganizaciji festivala, a povodom proslave 40 godina Sava Centra 2017. godine Festival "7 veličanstvenih" je čak nagrađen Poveljom "za izuzetnu saradnju i poseban lični doprinos afirmaciji Sava Centra".

Asocijacija podseća da je u Programu poslovanja JP "Sava Centar" za 2018. godinu koji je usvojeno Nadzorni odbor a Skupština Grada Beograda dala saglasnost, planirano organizovanje festivala "7 veličanstvenih" u periodu od 31. januara do 6. februara 2018. u Velikoj dvorani "Sava Centra".

Takođe, podseća se da se JP "Sava Centar" jednim delom finansira iz subvencija osnivača - budžeta Grada Beograda, kako se navodi u Programu poslovanja.

Taj iznos u 2018. godini iznosi 43.000.000,00 dinara kao i od Ministarstva kulture i informisanja RS 5.000.000,00 dinara.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Buvljak

Nije dovoljno napredno... Previše aktivistički.

2 0

ode kultura u persun

A gde nam je ministar kulture da kaze koju, u ostavci?

3 0

Aja Vasil

sramotno!! esenesovski!

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo