Brnabić: Vlada će pomoći izgradnju scene "Bojan Stupica"

Brnabić: Vlada će pomoći izgradnju scene "Bojan Stupica" Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Vlada Srbije pomoći će izgradnju nove scene "Bojan Stupica", čime će Jugoslovensko dramsko pozorište već krajem naredne godine moći da radi punim kapacitetom, izjavila je premijerka Ana Branabić koja je sa gradonačelnikom obišla tu kulturnu instituciju.

"Pomoć Vlade Gradu oko izgradnje nove scene Bojan Stupica nije trošak već investicija" koja će obogatiti ne samo kulturnu scenu Beograda već i Srbije, a obogatiće i živote naših građana, rekla je Brnabić nakon obilaska scene Bojan Stupica koja je iz bezbednosnih razloga zatvorena 2015. godine.

Premijerka je izrazila žaljenje što kultura nije uvek imala podršku Vlade Srbije, što je izgubila na važnosti.

Bez kulture nema jake Srbije, nema održivog razvoja, rekla je Brnabić i dodala da generacije mladih ne mogu društvu ponuditi ideje i dodatne vrednosti ako se kultura ne vrati u centar naših razmišljanja.

Premijerka je dodala da je za nju jedan od najvažnijih dana bio otvaranje Muzeja savremene umetnosti.

Dodala je da krajem juna očekuje otvaranje Narodnog muzeja, da grad nađe rešenje za izgradnju nove zgrade Muzičkih umetnosti, kod FDU, da građani dobiju koncertnu dvoranu.

Važno je da razmišljamo ko je projekte Vlada može da podrži, da investiramo dalje u nove projekte, koji će doneti mnogo koristi građanima i Beograda i Srbije, rekla je ona.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izrazio je zadovoljstvo što će Vlada Srbije pomoći gradu u izgradnji nove scene Bojan Stupica na kojoj su izvođene neke od najvažnijih predstava i dodao da bez podrške Vlade planovi ne bi mogli da se odvijaju planiranom brzinom.

"Razgovaramo kada i na koji način da uradimo potpuno novi objekat na mestu scene Bojan Stupica", rekao je Mali i izrazio zadovoljstvo što je za kulturu u bužetu grada za ovu godinu izdvojeno za 10 odsto više nego u prethodnoj, a za kulturne programe i 74 odsto.

Mali je naveo da je Beograd zahvaljujući ulaganjima u kulturu postao i kulturna prestonica ovog dela Evrope i da je blizu da postane kulturna prestonica cele Evrope.

"Uskoro će, nakon 15 godina radova, biti otvoren rekonstruisan Narodni Muzej, rekonstruisaćemo Muzej Grada Beograda, otvoriti Gradsku galeriju na Kosančićevom vencu, od stare zgrade železničke stanice napravićemo muzej koji će se zvati ili muzej istorije Srbije ili srednjeg veka", rekao je Mali.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović ocenila je da poseta premijerke i gradonačelnika JDP predstavlja značajnu podršku procesu izgradnje scene Bojan Stupica.

Ona je dodala da stara scena zbog lošeg stanja neće biti rekonstruisana već da će biti izgrađena nova.

Vučković Manojlović je navela da se nada da će administrativni deo poslova na procesu izgradnje biti uskoro gotov i da će uskoro moći da se kaže kada će JDP ponovo raditi punim kapacitetom.

Mali je na pitanje koliko će koštati radovi rekao da to ne može da se zna dok idejni projekat ne bude gotov.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Стеван

Мислио сам да сцена Б Ступица постоји!

0 0

Razum

Kakva parodija...

4 0

Kale*

Znači, biće gotovo...NIKAD!

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo