Hrvatska uputila Srbiji protestnu notu zbog Dačićevih izjava

Hrvatska uputila Srbiji protestnu notu zbog Dačićevih izjava Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Hrvatska je uputila Srbiji notu zbog izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, u kojoj se ističe kako su izjave srpskog šefa diplomatije u UN-u pokazale da "Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 25. januara 2018. godine, na otvaranju izložbe "Jasenovac – pravo na sećanje, saopštili su iz hrvatskog Ministarstva.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njenim funkcionerima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stanovišta Republike Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je izložbu koja ima za cilj negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve. Tu priliku iskoristio je da uputi poruku hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

"Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima Jasenovca, očekujemo da to uradi i u Hrvatskoj, u samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je 50.000, 100.000 ili 700.000, da je jedan čovek ubijen zbog toga što je Jevrejin, ili zato što je Srbin to je bruka", rekao je Ivica Dačić.

Komentara 94

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ortodox -- paradox

Nikada nisam bila glasač, ni zagovornik politike SPS-a, a pogotovo nisam "fan" Ivice Dačića, ali ovaj njegov govor u UN povodom izložbe o Jasenovcu (barem kod mene) nije ostao bez odjeka. Ovoga puta, Dačić je razložno, neostrašćeno, ne vređajući nikoga (čak je nekoliko puta naglasio da ovsj govor nije uperen protiv hrvatskog naroda), izneo činjenice i podatke, koje niko normalan ne sme da prenebregne! Žrtve su žrtve, zločini su zločini i tu nema licitiranja. Nemačka nije propala zbog toga što je priznala (i osudila) zločine u Aušvicu, Dahau-u, Buhenvaldu... Ne znam zašto Hrvati imaju problem sa tim?!!!

13 4

DINKI

Hrvati imaju problem sa tim, zato sto je navodni pacifista svetskog kova ustvari bio portparol coveka koji je vodio agresiju na Hrvatsku, BiH, Kosovo.... Jos samo fali da nam sin Sadama Huseina i njegov tim govori o miru u svetu, umesto da se osvrne na sopstvenu ulogu. Ovo je najcrnji cinizam.

4 2

tigar

Bravo Dačiću,svaki dan bih njima slao imena dece mučenika,ja ti mogu dostaviti spiskove,ima tu imena mojih predaka,još izložba u svakom glavnom .gradu zemalja koje su primile Hrvatsku u EU!

8 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo