Cipras nema podršku opozicije u sporu s Makedonijom

Cipras nema podršku opozicije u sporu s Makedonijom Izvor: AFP/Louisa Gouliamaki

Grčki premijer Aleksis Cipras nije uspeo da dobije podršku lidera najveće opozicione stranke Nova demokratska partija Kirjakisa Micotakisa za postizanje konsenzusa pred održavanje razgovora između Atine i Skoplja za rešenje višedecenijskog spora oko imena makedonske države.

Atina i Skoplje postigli su saglasnost da će pojačati pregovore za postizanje dogovora. 

Grčka veruje da ime Makedonija nosi i pravo na teritoriju njenog istoimenog regiona na severu. Više stotina hiljda Grka okupilo se nedavno u Solunu, kako bi protestovali zbog eventualne upotrebe imena Makedonija u bilo kakvom rešenju spora. Bilo je nekoliko sugestija da bi rešenje moglo imati dva imena poput Severna Makedonija ili Makedonija-Skoplje. 

"Nećemo deliti Grke da bi ujedinili Skoplje", rekao je Micotakis nakon sastanka sa Ciprasom. On je naglasio da rešenje spora oko imena nije samo spoljnopolitičko pitanje, već ozbiljna tema povezana sa istorijom Grčke i "identitetom Grka". 

Micotakis je okrivio Ciprasa, jer nije od Skoplja zatražio promene Ustava kao "neophodan preduslov" za bilo kakve razgovore, te smatra da je propuštena šansa za bilo kakav dogovor. 

Predstavnik UN Metju Nimic posetiće tokom naredne nedelje obe zemlje radi daljih razgovora. Cipras je nakon sastanka sa liderima opozicionih partija poručio da će nastaviti sa naporima da bi se pronašlo prihvatljivo rešenje i da neuspeh neće doprineti Grčkoj ili stabilnosti na Balkanu. 

Grčka pravoslavna crkva juče je saopštila da je protiv bilo kakvog sporazuma sa susednom zemljom, koji će obuhvatati ime Makedonija.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Volume

Ostavka ciprasu!

10 12

Šumadinac SP

Podrška za Micotakisa

14 12

Makedonac

Kao makedonski patriota iskreno zelim da se Grci skupe u sto vecem broju na predstojećem mitingu u Atini, ponove zahteve sa mitinga u Solunu i blokiraju Ciprasa u pregovorima. To bi bio veci autogol od onih koje je Borota zabijao Partizanu. A izgleda da ce tako i biti...

17 20

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo