Bora Čorba primio Andrićevu nagradu i odgovorio kritičarima

Da li je Bora Đorđević zaista srpski Bob Dilan kako ga je svojevremeno nazvao Matija Bećković? Andrićev institut iz Višegrada smatra da je njegova knjiga pesama "Pusto ostrvo" najbolja knjiga objavljenja u Srbiji i Republici Srpskoj i zato mu je danas dodeljenja Velika nagrada Ive Andrića.

Izvor: N1 Sarajevo

Dobitnik na dodeli, ipak, nije ostao nem na kritičke komentare u javnosti poslednjih dana.  

Pogledaj dom svoj, anđele, na Zapadu ništa novo, za ideale ginu budale - samo su neki od stihova Borisava Bore Đorđevića.

Za svoj pesnički izražaj dobio je i nagradu koja nosi ime slavnog nobelovca. Veliku nagradu Ive Andrića uručio mu je Emir Kusturica, za knjigu poezije "Pusto ostrvo", koju je žiri proglasio najboljnom prošlogodišnjom knjigom na području Republike Srpske i Srbije.

Mogao je i neko drugi da dobije ovu nagradu, priznao je poznati roker, a za one koji su zbog tog negodovali, imao je poruku u svom stilu:

"Sticajem okolnosti nagradu sam dobio ja. I onda su se plaćenici i paćenici pobunili. Neki od tih velikih mislilaca kalibra "pisma čitalaca" su napisali da se Ivo Andrić prevrće u grobu. Evo ko se još prevrće - Vladislav Petković Dis, Branko Radičević, komšija iz Čajetine Mihajlo Čupović, i mnogi drugi veliki pisci, čija imena nose nagrade koje sam već dobio".

Kako se moglo čuti, literarno bratstvo je pronađeno u Kini, odakle je po nagradu za životno delo u Andrićgrad stigao pisac Ju Hua.

"Kada sam pre deset godina prvi put pročitao "Na Drini ćuprija", nisam mogao ni da zamislim da ću se naći ovde, a još manje sam mogao da zamislim da ću dobiti nagradu koja nosi Andrićevo ime", rekao je Ju Hua.

Žiri koji je odlučivao o ovogodišnjim laueratima činili su Jovan Delić, Emir Kusturica i Muharem Bazdulj.

Velika nagrada Ive Andrića dodeljuje se treću godinu. Andrićev Institut deluje u okviru Andrićgrada, koji je izgrađen po ideji režisera Emira Kusturice.

Komentara 101

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

klm

A zar ime Ive Andrica i drugih znacajnih licnosti nije zasticeno kao kulturno dobro da se ne bi pravile ovakve gluposti.? Ako nije, trebalo bi.

12 0

clan elite

Prvo i prvo ja sam protiv te nagrade generalno jer se vredja lik I delo Ive Andrice zbog promocije licnih inetersa onih koji su se samoprozvali da ustanove i odlucuju o dodeli ovakve nagrade. Niti sam bot niti placenik vec covek koji misli svojom glavom I jako dobro vidi sta se ovde desava. I da citiram Ivu Andrica "da dodju tako neka vremena kada pametan zacuti, budala progovori a fukara se obogati". Ovaj citat najbolje govori o ovoj i ovakvoj "nagradi".

10 1

kukulele

Cega god da su se dograbili, pristalice ove vlasti su i unakaradili.

12 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo