Voznjacki je nova Gren slem šampionka!

Voznjacki je nova Gren slem šampionka! Izvor: Jack Thomas, Getty Images

Bila je treća sreća za Karolinu Voznjacki. Dankinja je, posle dva poraza u finalima, osvojila prvu Gren slem titulu, savladavši u finalu Australijan Opena Rumunku Simonu Halep sa 7:6 (2), 3:6, 6:4.

Sa prvim peharom sa najvećih turnira, Voznjacki se vratila i na prvo mesto WTA liste, posle šest godina pauze.

S druge strane, Halepova je pretrpela treći poraz u finalima najvećih takmičenja, i od ponedeljka će izgubiti titulu 'najbolje na svetu'.

Meč pun naboja i intenziteta odigrale su dve teniserke. Halepova je duel završila sa 40 vinera i čak 48 neiznuđenih grešaka. S druge strane Voznjacki je napravila 25 direktnih poena i 28 greški.

Dugi poeni igrali su se na Rod Lejver Areni. Obe su bile izuzetne u odbrani, ali je u ključnim momentima rumunska teniserka odigravala nešto slabije, dozvoljavajući rivalki da kontroliše dešavanja na terenu.

Finale je sudila Srpkinja Marijana Veljović.

Tekstualni prenos pratite na našem sajtu:

Odličnim servisima Voznjacki je lako došla do prvog gema. Nešto stegnutija bila je Halepova, pa je dozvolila rivalki da kontroliše situaciju na terenu.

Ni na servis rivalke Dankinja nije igrala ništa manje agresivno. Pogađala je uglove, slala duboke lopte i nije se libila da izađe na mrežu. Bez jasne strategije igralea je Rumunka, pa je pretrpela brejk već na početku - 2:0.

Trgnula se Rumunka posle izgubljenog servis gema, pa je zapretila rivalki. Ipak, to nije bilo dovoljno da bi došla do ribrejka. Voznjacki je bila sigurnija u dužim razmenama.

U nastavku Rumunka nije izgubila nijedan poen na svoj servis, ali nije uspevala ni da zapreti Dankinji - 4:2.

Previše je grešila Halepova kad je Voznjacki ubacivala lopticu u igru, pa je servirala za ostanak u prvom setu.

Uprkos tome što je danska teniserka igrala napadački, uspela je Rumunka da zadrži servis, a onda i ozbiljno zapreti rivalki.

Stegla se ruka Voznjacki kad je servirala za set, pa je čak tri brejk lopte imala Halep. Odlično je u odbrani igrala prva teniserka sveta, pa je u dužim razmenama lako prelazila u inicijativu, posle čega je vratila brejk.

Obe teniserke igrale su na vrlo visokom nivou do kraja, pa je prvi set rešen u dodatnom gemu.

Iako je Halepova pokušavala da sa osnovne linije nametne ritam, Voznjacki nije napuštala preciznost, pa je sa dva mini brejka došla do prvog seta.

Uzbudljivo je bilo u nastavku. Nije odustajala Dankinja od svoje igre, udarala je ravno i duboko i to joj je donelo čak četiri brejk lopte u trećem gemu. Ipak, kad je bilo najpotrebnije Halepova je servisima osvajala ključne poene, a nije joj nedostajalo ni hrabrosti, pa je osvojila gem.

Po okončanju petog gema, najbolja teniserka sveta zatražila je medicinsku pomoć zbog problema sa nogom.

Pao je intenzitet igre posle nešto duže pauze. Pokušavala je Rumunka da skrati poene, što joj je zapravo donelo dobr rezultat. U osmom gemu je došla do brejka.

Uprkos svim problemima Halepova je uspevala da kontroliše situaciju sa osnovne linije. U stilu Voznjacki slala je duboke i precizne lopte i iz forhenda i iz bekhenda, pa je uprkos svom otporu rivalke, iskoristila treću set loptu.

Iako je delovalo da ju je duža pauza posle dva seta izbacila iz ritma, danska teniserka je već u drugom gemu odlučujućeg seta došla do brejka. Posle velike borbe i 30:0 za Halepovu, počela je da udara sa više snage što joj je i donelo rezultat.

Brzo je uzvratila Halepova, pa je povela sa 15:40. Držala je nivo igre Voznjacki, pa je spasla pet brejk lopti. Ipak, duplom servis greškom je dozvolila rivalki da dođe do ribrejka.

Posle još po jednog razmenjenog brejka i osvojenog gema na svoj servis, Simona Halep je preuzela inicijativu. Evidentno je bilo da su obema teniserkama teške noge, ali nijedna nije posustajala. Ipak, u nešto dužim razmenama Rumunka je diktirala tempo, pa je u sedmom gemu došla do brejka.

Odmah potom Voznjacki je zatražila medicinski tajm-aut zbog problema sa desnim kolenom.

Ravnopravno su se borile teniserke u nastavku, ali su problemi sa kretanjem osujetili Halepovu da potvrdi brejk, pa je danska teniserka izjednačila na 4:4.

Nije bila koncentrisana Rumunka u naredna dva gema. Greškama je pomagala rivalki da dođe do bitnih poena i brejka za konačnu pobedu.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Radoslava

Zasluzeno.....bravo Karolina!!

0 0

Labud

Zasluženo.

4 0

Don Sperlone

Bravo

11 0

* Sva polja su obavezna