Hrvatska pregovora sa Izraelom o kupovini borbenih aviona

Hrvatska pregovora sa Izraelom o kupovini borbenih aviona Izvor: Vlada/Twitter

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i hrvatski premijer Andrej Plenković su na forumu u Davosu dogovorili da nastave razgovore o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16s Hrvatskoj koja je u fazi obnove svog ratnog vazduhoplovstva, objavio je kabinet izraelskog premijera.

"Ovakav razvoj događaja je još jedan izraz dubokih veza između dve zemlje", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu izraelskog premijera.

Dvojica čelnika su, dodaje se, dogovorili "širenje privredne saradnje i saradnje na području sigurnosti, turizma, poljoprivrede i vodoprivrede, kao i akademske saradnje".

Izraelski dnevni list Jerusalem Post takođe je objavio vijest da su dvojica premijera dogovorili nastavak saradnje oko kupovine izraelskih borbenih aviona kako bi Hrvatska zamenila svoju zastarelu flotu od 12 sovjetskih aviona MiG-21.

Vrednost isporuke borbenih aviona iznosila bi oko 500 milijona američkih dolara, a očekuje se da bi avioni u Hrvatsku stigli krajem 2020. Konačna odluka očekuje se do kraja ove godine, piše Jerusalem Post.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dubravko

Radi se o avionima dokazanih borbenih i manevarskim sposobnosti, a to što su polovni, pa lakše će se upotrijebiti, ako bude potrebno. Boj se onog ko je znao bez golema mrijeti jada. Uz to, Hrvatska stvara jaka i važna partnerstva.

3 1

Tom

Treba razjasniti. RH ne kupuje njihove umirovljene F 16 Netz već F 16 Barak 10 kom i 2 F 16 Brakeet dvosjed. Izrael ih je nabavljao od 1991 - 1993 pod nazivom nabave Peace marble III. Izvorno su bili blok 40 ali su ih oni upgradali na nivo blok 50/52 i sa puno vrhunske elektronike. Nose sve pametne bombe i protivradarske. U službi su i dalje. Izrael tvrdi da ti avioni imju resursa za još 2500 sati naleta do remonta. Poznato je da su oni ojačavali zmajeve te stajni trap.

3 1

Ragnar

Veliki prijatelji jos od jasenovca

17 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo