Grčko-makedonski spor zbog imena sve bliži rešenju

Spor oko ustavnog imena Makedonije uskoro bi mogao da se rasplete. Makedonija nema mnogo vremena, jer rešenje mora da stigne pre nego što Evropska komisija početkom februara bude objavila Strategiju o proširenju na zapadni Balkan do 2025. godine.

Izvor: N1

Posle razgovora premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva u Davosu, Makedonija je pristala da promeni imena skopskog Aerodroma i auto-puta koji su nazvani po Aleksandru Makedonskom i to se smatra iskazivanjem dobre volje. Ali, kako će na nju reagovati građani?

Grčki i makedonski premijer prvi put su se sreli na Ekonomskom forumu u Davosu. Razgovarali su skoro tri sata.

"Pokazali smo u prethodnom periodu da, bez obzira na izazove koji su pred nama, možemo da radimo u zajedničkom interesu. Konačno rešenje mora da bude prihvatljivo obema stranama", poručuje makedonski premijer Zoran Zaev. 

"Postoji volja za rešavanje spora i to na pragmatičan način i sa osećajem odgovornosti. Moramo da nađemo obostrano prihvatljivo rešenje za 'erga omnes' - naziv za sve potrebe, i u tom okviru se slažem da se pregovrački proces približava kraju", kaže pemijer Grčke Aleksis Cipras.

Pominjanje reči Makedonija nije prihvatljivo za Grke. Više od 100 hiljada stanovnika Grčke Makedonije protestovalo je 21. januara protiv takvog rešenja. Istoričari se ne slažu oko toga da li su antički Makedonci bili deo grčkog etosa, ali sigurno nisu bili Sloveni. Aleksandar Makedonski nije sigurno deo tradicije sadašnjih stanovnika Skoplja.

Ali problem ne može da ostane večito zamrznut.

"Građani su nestrpljivi jer žele da uđemo u NATO i EU. Znamo da je ime Makedonija, zbog Grčke, prepreka za to".

"Ne može. Moje ime je Tomislav i ne možete da mi date drugo. To je to".

Iskusni američki diplomata Metju Nimic već dvadeset tri godine pokušava da reši spor koji je za mnoge u svetu teško razumljiv. On kaže da su razne opcije otvorfene, ali da postoji "crvena linija".

"Ja lično mislim da nije realno da se reč Makedonija izbegne u novom imenu za Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju. Nije realno da građani to prihvate", smatra UN medijator Metju Nimic.

Grčki dnevnik "Ril njuz" objavio je da postoje tri predloga za novo ime Makedonije - "Severna Makedonija", "Gornja Makedonija" i "Nova Makedonija". Nadu uliva i bugarsko predsedavanje EU, koja najavljuje poseban tretman zapadnog Balkana.

Grčka ne čeka ništa. Dobitnik ovog procesa može da bude pre svega BJR Makedonija, ali pre toga političari i građani moraju da se odreknu mnogih mitova. Neizvesna je i sudbina megelamanskog centra Skoplja: punog gipsanih paravana i mermernih skulptura.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Smesno

Kako moze predlog da bude ,,severna Makedonija,, kada Grci insistiraju da se rec Makedonija ne moze koristiti .

0 2

Viki

Republika Makedonija! Bravo Zaev!

2 2

Jagodinac

Drago mi je da dodje do dogovora.Biće to još jedan manje sukob na Balkanu.Turci su otišli sa Balkana pre 106 godina ali ovo su ostaci njihove vladavine.Mlade nacije mora da ižive svoj nacionalizam ali oni koji vode te države shvate da eklstrmnim nacionalizmom idu u ćorsokak,te na kraju pobedjuje real politika.Posle ovoga dolazi na red odnos Srbije i Kosova i Srbije i Hrvatske.Polako, ali Balkan biće doveden u red.Mora da prestane da bude"bure baruta" u Evropi.Sadašnja vlast u Makedoniji je politiki razumna i realna,te sam siguran da će naći rešenje za problem imena.

6 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo