Rama u Davosu: Albanija i Srbija možda zajedno u EU

Rama u Davosu: Albanija i Srbija možda zajedno u EU Izvor: N1

Albanski premijer Edi Rama rekao je u Davosu da se nada da bi, iako je Srbija ispred Albanije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, dve zemlje mogle u Uniju ući zajedno, "pod pretpostavkom da Srbija prizna Kosovo".

"To je proces zasnovan na učinku. Srbija je u prednosti jer već pregovara a mi se nadamo da ćemo početi pregovore ove godine. Ali to je zdrava konkurencija i mi bismo voleli da brže napredujemo i, zašto da ne, u budućnosti budemo u istom položaju i da uđemo u EU zajedno, pod pretpostavkom da Srbija prizna Kosovo", rekao je Rama novinarima na Svetskom ekonomskom forumu.

Rama je priznao da je pogrešio kada je prognozirao da će Hilari Klinton biti predsednica SAD, ali da SAD ostaje važan partner Albaniji.

"Želim da čujem govor predsednika SAD Donalda Trampa i nadam se da će SAD, kao i Evropa, ostati važan strateški saveznik Albanije. Važno je da SAD nastave da igraju stratešku ulogu u regionu", izjavio je Rama.

Albanski premijer je naveo da Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova nije u opasnosti.

"Mislim da je to proces koji je nepovratan, iako je važno biti otvorenog uma za najbolje rešenje. Ideja suda nije u opasnosti. Postoji debata o poboljšanju i to je dobra debata", ocenio je Rama.

Prema njegovim rečima, Evropa nije "u najboljem stanju" ali ga govor nemačke kancelarke Angele Merkel ohrabruje.

"Ona uvek ohrabruje. Ona je održala Evropu i evropske vrednosti i principe i snove živim u vreme kada se Nemačka suočila s izbegličkom krizom. Nije se igrala politike", rekao je albanski premijer.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Oko zub

Šta će ponovo nešto novo i lepo da nam predsednik objavi posle sastanka. Npr, kao lidera u implementaciji J.I. Evrope u EU, da izmenimo ime Trg Republike prvi put u istoriji u trg Envera Hodže ikada, što će dovesti milione turista iz Albanije, Makedonije i Švajcarske u Beograd da gledaju Beograd pod vodom i ostavljati po 1000€ dnevno, što će dovesti do tražnje za radnom snagom pa ćemo zaposliti emigrante

7 105

Zoran

1990 god. pitanje kapitalizam ili komunizam?Naš odgovor komunizam. Znamo šta je bilo. 2017god. pitanje Amerika ili Rusija?

3 19

100

Pre ce AlB u Eu nego Srbija..

2 70

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo