Navaljni svedoči pred Evropskim sudom za ljudska prava

Navaljni svedoči pred Evropskim sudom za ljudska prava Izvor: Tanjug / AP, Ivan Sekretarev

Saslušanje vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u žalbenom postupku u slučaju protiv ruskih vlasti zakazano je za danas pred Evropskim sudom za ljudska prava, prenela je agencija AP.

Navaljni se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da su ruske vlasti u više navrata hapšenjima prekršile njegova prava. On se danas pojavio pred sudom, a presuda se očekuje kasnije. 

Sud je 2017. presudio da su hapšenja Navaljnog u sedam slučajeva bila nezakonita i naredio Rusiji da plati 63.000 evra odštete, ali je na tu odluku uložena žalba.

Navaljni je u martu i junu prošle godine organizovao velike demonstracije u više ruskih gradova, tokom kojih su uhapšene hiljade ljudi. On je mesecima vodio kampanju širom Rusije, organizovao skupove i otvarao brojne kancelarije u unutrašnjosti uprkos blokadi vlasti.

Navaljni je ranije rekao da će voditi kampanju za bojkot glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji ako mu ne bude dozvoljeno da bude predsednički kandidat.

Predsednički izbori u Rusiji zakazani su za 18. mart.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

John

"ali je na tu odluku uložena žalba" Nije. U Strazburu ne posotji žalba kao takva. Uložili su samo zahtev da presudu preispita Veliko veće, koje može a i ne mora da je uzme u razmatranje.

2 0

BGD

Navaljnom,jedini način da spase svoj život je da bude NON STOP vidljiv.

22 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo