Huligani iz Hrvatske sklopili sporazum sa Tužilaštvom

Huligani iz Hrvatske sklopili sporazum sa Tužilaštvom Izvor: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Petorica huligana iz Hrvatske koji su učestvovali u neredima na „večitom derbiju“ Partizana i Crvene Zvezde u decembru prošle godine sklopili su sporazum sa Višim tužilaštvom u Beogradu na osnovu kojeg su osuđeni na kazne zatvora.

„Ante Firić, Stjepan Mihovilović i Hrvoje Baković su osuđeni na šest meseci zatvora. Jakov Podrug je osuđen na pet meseci, a Ivan Mišković na četiri“, rekla je branilac Maja Trkulja. 

Služiće kaznu u Srbiji a nakon toga će im važiti zabrana ulaska u zemlju u trajanju od pet godina, navela je ona.

Šesti optuženi Damir Tovarović još nije doneo odluku da li će potpisati sporazum sa Tužilaštvom.

Advokati kažu za N1 da je prvobitna namera bila da njihovi branjenici kazne zatvora služe u Hrvatskoj, ali da je srpsko tužilaštvo insistiralo da to ipak bude u Srbiji.

Takođe, ukoliko sud potvrdi ovaj sporazum, osuđeni će kaznu služiti u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Vreme provedeno u pritvoru, u kojem su od 13. decembra prošle godine, biće uračunato u kaznu, a nakon odlužene dve trećine stiču pravo na uslovni otpust.

Da do nagodbe nije došlo, pretila bi im kazna do pet godina zatvora.

Kako je Slobodna Dalmacija ranije pisala, Ante Firić je poznat hrvatskoj javnosti po tome što je završio u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio deo grupe koja je po narudžbi pretukla poznatog hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu, dok je Damir Tovarović poznat kao državni prvak u borilačkim sportovima.

Podsetimo, nekoliko navijačkih grupa Partizana se sukobilo na južnoj tribini na 156. večitom derbiju u decembru prošle godine. Nemiri na jugu su potrajali nekoliko minuta, na tribini nije bilo policije, međutim, nakon sukoba je žandarmerija reagovala i sa stadiona izvela nekoliko navijača.

Zbog sumnje da su izvršili krivična ili prekršajna dela pre početka utakmice, tokom trajanja, ali i nakon njenog završetka, privedeno je ukupno 26 osoba.

Ministar policije Nebojša Stefanović je rekao tim povodom da se „čini da u ovim neredima postoji značajna upletenost kriminogenog faktora". I predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na nasilje na derbiju, rekavši da je “neko te kriminalce pustio s lanca" i da je sada vreme da ih neko „malo priveže“.

Izvor: N1

Tagovi: derbi , huligani , neredi

Komentara 58

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gavrilo

Znači država ih je naručila za svoje potrebe

4 0

rayvigor

kada ćemo saznati za koje delo su osuđeni?

5 0

Popeye

..a srpski huligani prebijaju strane drzavljane u Beogradu, ili ih ubijaju u Americi..i prodju nekaznjeno..

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo