Slovenija želi da prizna Palestinu kao nezavisnu državu

Slovenija želi da prizna Palestinu kao nezavisnu državu Izvor: N1
Šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec (arhiva)

Slovenija želi uskoro da prizna Palestinu kao nezavisnu državu, izjavio je šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

"Svi (druge zemlje članice EU) podržavaju slovenački pristup koji će se dogoditi ako parlament usvoji predlog za priznanje palestinske države", rekao je Erjavec u izjavi za POP TV.  

Erjavec je govorio u Briselu gde je u poseti evropskim institucijama danas bio palestinski predsednik Mahmud Abas koji je zatražio od svih članica EU da priznaju Palestinu kao državu.  

Devet zemalja EU je zvanično priznalo Palestinu. Jedina zemlja koja je to učinila u sastavu Unije je Švedska, dok su ostale to učinile pre članstva. Te zemlje su Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.  

Spoljnopolitički odbor slovenačkog parlamenta će se sastati u Ljubljani 31. januara na kojem će razmotriti predlog o priznavanju Palestine i proslediti ga parlamentu na usvajanje. Glasanje bi moglo da bude u martu ili aprilu.  

"(Slovenačkim) priznavanjem države Palestine, bi se ojačala pozicija Palestinaca u mirovnom procesu na Bliskom istoku", dodao je Erjavec koji je imao bilateralni sastanak sa Abasom.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Benjamin

Ne zele da priznaju stanje na terenu i vekovne zelje izraelskog naroda za svojom drzavom. Srbija po ugledu na SAD mora da premesti ambasadu Izraela u Jerusalim i time posalje poruku ko su joj pravi prijatelji, istorijski, civilizacijski a bogami i gde joj lezi interes.

1 6

Dzergj

svaka cast slovenija

9 3

Prcko

Navucicete gnev cionista

8 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo