Okončana finansijska blokada američke vlade

Okončana finansijska blokada američke vlade Izvor: Tanjug / AP, J. Scott Applewhite

Američki Senat je većinom glasova podržao nacrt privremenog budžeta čime je omogućen ponovni rad američke administracije, javlja Anadolija. Za je glasao 81 senator, dok je 18 bilo protiv.

Demokratski senatori su pristali na podršku plana za privremeno finansiranje administracije do 8. februara, kako bi se okončala trodnevna blokada zbog koje nisu radile neke federalne službe.

Demokrate su pristali na deblokadu nakon dvodnevnog pregovaranja koje je završeno novim uveravanjima lidera republikanske većine u Senatu da će biti razmotreni predlozi o imigraciji.

Zastupnički dom Kongresa prethodno je prihvatio predlog budžeta.

Vlada SAD je od subote u blokadi, pošto nije bilo dogovora o budžetu koji su demokrate uslovljavale dogovorom o zaštiti od deportacije 700.000 imigranata, koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima. 

Republikanci u Senatu imaju tanku većinu, ali je za glasanje o budžetskim pitanjima potrebna kvalifikovana većina od 60 senatora da bi se izbegla opstrukcija parlamenta. Tada su protiv dogovora o budžetu bila i četiri republikanska senatora.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Oficirčina sa nikad većom platom

Posle jučerašnjeg razgovora i savetovanja Trampa sa Anom Brnabić, Vujevićem i Vučkom, izašlo se iz krize.

3 0

Oliver

SAD nemaju Vladu, nego Upravu.

5 1

Time

Komunisti koji su preuzeli "vlast" u Demokratskoj stranci su pokusali nemoguce: da prebace odgovornost za "zatvaranje vlade" na Republikance. Posto za takav samoubilacki potez nisu imali podrsku cak ni "fake news-ova" brze bolje su "otvorili vladu". Steta je ucinjena; "demo-komunisti" su pokazali da su im vazniji interesi nelegalnih imigranata nego "leganih" gradjana Amerike. Istinu govoreci njima je stalo do nelegalnih emigranata kao do lanjskog snega, njih interesuju samo glasovi koje bi dobili od njih, a bez kojih ce fatalno izgubiti jesenje izbore.

8 19

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo