Koliko hotela je potrebno Srbiji?

Koliko hotela je potrebno Srbiji? Izvor: N1

Srbija ima 18 turističkih destinacija, najposećenija je Beograd, u kome se gradi i najviše hotela. Popunjenost kapaciteta u prestonici najslabija je u januaru, a nije zadovoljavajuća ni u decembru, pokazala je anketa udruženja hotelijera, uprkos uverenju da baš tada dolazi veliki broj posetilaca.

Koliko nam je hotela potrebno, da li su postojeći kapaciteti popunjeni, kako rešiti probelm nedostatka kvalifikovanog kadra u toj oblasti, za Infobiz je govorio Geogri Genov, predsednik udruženja hotelijera i restoratera Hores

Koliko je planirano da se izgradi hotela u Srbiji?

"Ono što mi kao informaciju imamo je da će se graditi oko 10 hotela, da li će biti završeni, to zavisi od investitora. Ono što je značajno je da se otvaraju luksuzni hoteli, očekujemo da se otvori Šeraton u Novom Sadu. Očekujemo otvaranje hotela Hilton do kraja ovog meseca. Na Zlatiboru se otvara hotel za koji sam rekao da zaslužuje sedam zvezdica, ali kod nas je kategorizacija samo do 5. Ali radi se o hotelu za koji mislim da će biti najbolji hotelu Jugoistočnoj Evropi", kaže Genov.

Da li mi možemo da popunimo te hotelske kapacitete kada govorimo o hotelima najveće kategorije?

"Svaki investitor rizikuje, radi procenu, investicioni program, gde se ispituje tržište i za koga se hotel gradi. Najčešće svi pribegavaju kategoriji poslovniih hotela, odnosno ka kongresnom turizmu. Svi očekuju da će se Sava Centar konačno rešiti i adaptirati, što bi značajno povećalo promet. U 2017. popunjenost hotela je bila izuzetna ako računamo od polovine februara do 1. oktobra. Čak je u oktorbru popunjenost soba bila 81 odsto u Beogradu".

Prosečna plata u hotelijerstvu je mala, oko 30 hiljada, ljudi odlaze iz zemlje. Kako ćemo rešavati taj problem? Da li će se plate povećavati?

"Naravno da plate moraju da se povećavaju. Međutim, investitore najviše opterećuje povraćaj, dakle, radi se o investicionim sredstvima, o povraćaju kredita. Drugi problem je sezonalnost i naša je procena da će biti potrebno oko tri hiljade kvalifikovanih radnika. Ono što je problem je da će veliki hotelski lanci pokupiti kvalitetnu radnu snagu, jer je plata veća u odnosu na ostale. Mi smo u našem udruženju, u Horesu, akreditovali akademiju Hores kod Ministarstva prosvete, da edukujemo i prekvalifikujemo kadrove za zanimanje konobar, kuvar, sobarica itd. Ukoliko to ne uradimo, onda investicije koje su visoke, radi se o oko 100 hiljada evra po sobi, neće servis odgovoriti kvalitetu samog hotela", rekao je Genov.

Izvor: N1

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milovan

Samo mi reci sta cini hotel sa 2,3,4,5 zvezdica .Osim usluge opremljenosti i pratecih sadrzaja kao npr sauna ,garaza , bazen , ten teren i jos dosta toga.

4 0

Milovan

Postovani dr Gagi moze turisticki radnici da kazu sta god zele neka kazu koliko je soba kostala u nekada najelitnijem hotelu Inter continentel u Beogradu .

3 0

Milovan

Svaka cast gospodinu ali 100 .000 evra po sobi pretera ga strcnjace.

20 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo