Abas pozvao EU da brzo prizna Palestinu kao nezavisnu državu

Abas pozvao EU da brzo prizna Palestinu kao nezavisnu državu Izvor: TANJUG/AP/Geert Vanden Wijngaert

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je Evropsku uniju da "brzo" prizna Palestinu kao nezavisnu državu izražvajući spremnost za nastavak mirovnih pregovora sa Izraelom, javio je AFP.

"Zaista smatramo EU pravim partnerom i prijateljem i zbog toga pozivamo zemlje članice Unije da brzo priznaju Palestinu kao državu", rekao je Abas u Briselu gde traži podršku od evropskih institucija posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Prema njegovim rečima, priznavanje palestinske države bi ohrabrilo palestinski narod da ima "nadu u mir".

"Uprkos preprekama na našem putu, odlučni smo da nastavimo pregovore jer smatramo da je to jedini način napretka ka pronalasku rešenja i postizanju mira", rekao je Abas.

Palestinu kao državu zvanično je priznalo devet članica EU - Švedska, Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

Abas je danas razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja mu je ponovila da se EU zalaže za rešenje po principu dve države, sa Jerusalimom kao glavnim gradom i Izraela i Palestine.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

zigon

Prvo da se potpise sporazum I normalizaciji odnosa sa Izraelom, pa sa se saceka jos jedno desetak godina da to odstoji pa mozete ocekivati priznanje oko 2035 posto to tako ide u EU

13 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo