Pućdemon stigao u Dansku, uprkos mogućem hapšenju

Pućdemon stigao u Dansku, uprkos mogućem hapšenju Izvor: REUTERS/Yves Herman

Separatistički katalonski lider Karles Pućdemon doputovao je jutros u Dansku, uprkos hapšenju koje mu preti u toj zemlji, javili su danski mediji. Pućdemon, koji je avionom stigao iz Brisela u Kopenhagen, na aerodromu nije davao izjave.

Katalonski lider, koji se bio sklonio u Brisel da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcepljenja Katalonije, najavio je put u Dansku zbog učešća u univerzitetskoj debati na temu "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju".

Debata bi trebalo da počne danas u 14.00.

Španski državni tužilac zatražio je odmah od nadležnog sudije da izda međunarodnu poternicu za separatističkim katalonskim liderom Karlesom Pućdemonom, saopšteno je iz pravosudnih izvora u Španiji.

"Tužilac je postupio kako bi zatražio od istražnog sudije Vrhovnog suda da aktivira evropski nalog za hapšenje" Pućdemona, saopštilo je tužilaštvo.

Sudija nije obavezan da postupi po zahtevu tužioca.

Pućdemon jedini kandidat za predsednika vlade Katalonije

Pućdemon, koji se poslednja tri mjeseca nalazi u inostranstvu, jedini je kandidat za predsednika katalonske vlade, a o njegovom imenovanju glasaće sledećih dana parlament u Kataloniji, rekao je novi predsednik katalonskog parlamenta.

"Svestan sam njegove lične i pravne situacije ali on je apsolutno legitimni kanidat za predsednika vlade", istakao je Rožer Torent u kratkoj izjavi za novinare u Barseloni. Torent, član Katalonske republikanske levice (ERC) koja podržava nezavisnost Katalonije, izabran je prošle nedelje na mesto predsednika parlamenta. Nakon toga se sastao s predstavnicima svih stranaka.

Torent je izrazio želju da se sastane sa španskim premijerom Marijanom Rahojem koji treba da da mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji. Rahoj je odlučno odbacio mogućnost da Pućdemon, optužen u Španiji za pobunu protiv države, bude predsednik vlade pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika. Glasanje u katalonskom parlamentu očekuje se 31. januara.
Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jevra

A šta je s ovim „Pućdemon”? Čovek je Pudždemon. Premda ovo „dž” više liči na naše „đ”.

3 1

Bolesni Avlek

Amater. Naš Sloba je izazvao rat i dobismo ne jednu nego sedam nezavisnih država! Uči od majstora pacere!

2 0

Dobro je da ne hapse Tačija i Haradinaja

Jer oni su koalicioni partneri našeg Vučića. I daju mu da raznosi ovce po Kosmetu. Zato i jesmo vodeća ovcarska nacija, jedinstvena u svetu. Sve sama ovca do ovce.

7 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo