Kome su smetali murali Duška Radovića, Bore Todorovića...

Fasade beogradskih zgrada na kojima su bili iscrtani likovi poznatih Partizanovih igrača, navijača i simpatizera prefarbane su crnom bojom tokom vikenda. Autori murala okupljeni u grupi Grobarski treš romantizam i Grupu JNA tvrde da iza svega ne stoje ni navijači Partizana, ni vatreni navijači protivničkog kluba koji imaju staž na tribinama.

Izvor: N1

Ističu da akcija neće zaustaviti njihov stvaralački rad. Koje su, međutim, poruke takvog javnog čina?

Umesto likova Duška Radovića, Bore Todorovića ili čuvenog Partizanovog navijača Voje Pančevca u crno zavijena lica zgrada, a u javnosti pitanja - ko je i zašto uništio dela autora Grobarskog treš romantizma.

Neka je na čast čoveku koji uzme crnu farbu, pogleda Duška Radovića u oči i uništi ga, stoji u prvom saopštenju na društvenim mrežama, uz konstataciju da je akcija sprovedena tokom noći i vojnički organizovana.

Autori poručuju - čudne su okolonosti pod kojima su murali preko noći okrečeni u crno, naročito pred beogradske izbore.

Dok se o počiniocima samo nagađa, ovakav potez pokazuje da želje za dijalogom nema, smatra Virdžinija Đeković iz Asocijacije nezavisne kulturne scene.

Ona dodaje da su crteži i ličnosti na njima bile drugačija slika od one sa stadiona i u medijima.

"S te strane, ako vi ugrožavate jednu sliku koja na lep način govori o svemu onome što jeste navijanje za jedan fudbalski tim, to govori o tome da se vi suprotstavljate nečemu što nema veze ni sa umetnošću, a još manje sa fudbalom, nažalost", navodi Đekovićeva.

I dok je debata o estetici murala u javnosti podgrejana novim podelama, autori prefarbanih crteža poručuju da se njihov stvaralački rad nastavlja.

"Mi zaista ne želimo da budemo deo neke osvetničke huškačke priče. Apelujemo na sve navijače Partizana da bes koji imaju iskoriste za stvaralačku energiju usmerenu ka Partizanu, a ne za uništavanje i unižavanje stvari vezanih za našeg protivnika. Mi ćemo stvarati, drugi neka ruše, mi ćemo ulepšavati, drugi neka ruže", navode iz GTR-a.

A kada osvanu novi murali, očekivani odgovor mogu biti nove kante crne boje, poručuje pisac Nebojša Krivokuća i upozorava na mogući epilog iz crtanog filma.

"Odnosno ona Gustavova epizoda kada on kreće da crnom bojom farba svoje nekakve dugmiće, a to se završi time što je čitav grad zavijen u crno", pojašnjava.

Murali su na zgradama živeli nekoliko godina, dodaje sagovornik N1, ubeđen da su nakon brojnih rasprava o njihovoj opravdanosti i estetici odavno mogli da budu uklonjeni da je to bio stav Grada. Zato je, dodaje, sada očito u pitanju ideološka borba. 

Komentara 160

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

Da su murali Vucicevih zvezdasa, ne bi bili skrnavljeni!...

31 5

Carlito

Ne lupaj gluposti!

4 10

Upozorenje2

Ako ne želiš da ti maloletni "grobari" crtaju po gajbi, deklarisao si se kao SNS bot.

17 14

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo