Lavrov upozorio na rehabilitaciju nacizma

Lavrov upozorio na rehabilitaciju nacizma Izvor: Reuters/Maxim Zmeyev

Moskva je zabrinuta zbog "puzajuće rehabilitacije nacizma" u nekoliko država, gde se radi na reviziji rezultata Drugog svetskog rata, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Naša sveta dužnost je ne samo da čuvamo sećanje na milione nevinih žrtava već i da učinimo sve što možemo da se takve tragedije ne ponove u budućnosti", rekao je juče Lavrov u Njujorku, na otvaranju izložbe "Holokaust: uništenje, oslobođenje, spas" u zgradi UN, preneo je TASS.

Holokaust je, naveo je Lavrov, "jedan od najužasnijih zločina protiv čovečnosti, ispoljenje nemilosrdne surovosti i prezira prema vrednosti života".

"Ne može, a da ne zabrine činjenica da u poslednje vreme vidimo puzajuću rehabilitaciju nacizma. U nekoliko zemalja koje sebe ubrajaju u demokratske sistematski se radi na reviziji ishoda Drugog svetskog rata, što uključuje i slavljenje dela hitlerovaca i lokalnih kolaboracionista", izjavio je on.

Šef ruske diplomatije je kao "posebno amoralan" ocenio "rat sa spomenicima" u nekoliko zemalja EU, gde se "uništavaju i skrnave spomenici sovjetskim vojnicima koji su po cenu svog života spasili svet od kuge".

"Takvi potezi su bogohulni s opštečovečanske tačke gledišta, oni izazivaju posleratnu bezbednosnu arhitekturu", rekao je Lavrov.

On je naveo da je u decembru Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o borbi protiv glorifikacije nacizma.

"Neke zemlje to nisu podržale, i pokušale da svoj stav opravdaju neophodnošću zaštite slobode govora. Mislim da ova izložba šalje nedvosmisleni signal da takvi pokušaji interpretacije nacizma nisu prihvatljivi", ocenio je Lavrov.

Izložba u UN je otvorena pred obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta 27. januara, dana kad su vojnici Crvene armije 1945. godine oslobodili koncentracioni logor Aušvic, a izloženi su dokumenti i fotografije logoraša i oslobodilaca.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mako

Pobedili smo 1945 ,pobedićemo ponovo.

0 1

Milos

@Bek: A kako bi objasnio upad američkih trupa u Koreju Vijetnam,Avganistan,Pakistan,Irak,Libija,Sirija,svrgavanje nepodobnih režjima u Srednjoj Americi(Gen.Norijege). Bonbardovanje (tvoje zemlje, ako je) Srbije.Čini mi se da je njihov spisak mnogo duži od ruskog - ako sam pogrešio molim te ispravi me.

2 1

Pravda

A Dodik?A zar on nije nacist?

6 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo