Tragedije u Lučanima i pitanje odgovornosti

Dvojica radnika koji su povređeni u jučerašnjem požaru u fabrici "Milan Blagojević - namenska" u Lučanima pušteni su na kućno lečenje. Kako N1 saznaje radnici su dobili opekotine po rukama i licu. Jednom od dvojice povređenih radnika ovo, inače, nije prva nezgoda na radnom mestu. Akcidenti u Namenskoj u Lučanima nisu retkost.

Izvor: N1

Nije poznato koliko je tačno povređenih u nesrećama u pogonima "Milan Blagojević - namenska" u Lučanima. Podaci do kojih je došao N1 pokazuju da je od osnivanja fabrike 1949. do danas u najpoznatijem lučanskom preduzeću poginulo 32 radnika i radnica.

U bližoj prošlosti, od 2010. statistika izgleda ovako: 2011. poginuo je jedan radnik, još jedan 2015, dok su prošle godine poginula dvojica radnika. Tada je prvi čovek odbrane rekao da je jedini lek za nesreće u vojnoj industirji - automatizacija.

Do tada, pravadaju se u ministastvu odbrane da se slični slučajevi zbog prirode posla dešavaju i u Americi, Nemačkoj i širom sveta.

Podsećaju i da fabrika "Milan Blagojević" birne o porodicama nastradalih radnika od dečijih stipendija do stambenog zbrinjavanja.

Retke porodice stradalih radnika ipak žele da se kazne odgovorni za propuste u radu koji dovode do nesreća.

Ali, poznato je da je u poslednjih 20 godina sud zatvorom kaznio dvojicu rukovodilaca za požar koji je u pogodnu u Lučanima 1997. usmrtio osmoro ljudi. Za tu presudu sudu je bilo potrebno 15 godina. Za pogibiju dvojice radnika prošle godine sud u Čačku protiv direktora fabrike u Lučanima vodi prekršajni postupak. Ukoliko se utvrdi prekršaj, sledi kazna od 800.000 do milion dinara.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mita

Nista novo.

2 0

kataklinger

ovaj za pogibiju radnika pred prekrsajnim, a onaj batica moze i robiju da dobije za slikanje super-stelt najnovijeg borbenog visenamenskog aviona oro. to je kao kad lik za radjenje trafike dobije 3 godine, a onaj drugi za silovanje jednu.

12 0

Kostica

Za skoro 50 godina 20 ljudi, a za poslednjih 18 godina 12 ljudi. Bezbednost je samo stvar upravljanja. I da, ovakve nesreće ze dešavaju (kao i u rudnicima), ali najčešće u Indiji, Ukrajini itd.

11 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo