Rada Trajković: Shvatili ko je Oliver tek kada ga više nema

Rada Trajković: Shvatili ko je Oliver tek kada ga više nema Izvor: N1

Predsednica NVO Evropski pokret i nekadašnja poslanica u Skupštini Kosova, Rada Trajković, izjavila je u Danu uživo TV N1 da su Srbi na Kosovu shvatili koliko je Oliver Ivanović bio veliki čovek i lider tek nakon što je ubijen.

Trajković je podsetila da je Ivanović osvojio mali broj glasova na poslednjim lokalnim izborima na Kosovu, kao i da se na protestima Srba posle njegovog hapšenja zbog navodnih ratnih zločina, okupljao mali broj ljudi.

“Danas smo imali ispraćaj od njegove Kosovske Mitrovice prema Beogradu, gde su bile nepregledne kolone Srba koje su ga ispratile. Tek onda kada ga izgubimo shvatimo koliko je bio veliki. Njegov odlazak je nenadoknadiv za generacije koje će čekati lidera takvog ranga kakav je bio Oliver. Bio veliki čovek, lider, prijatelj”, istakla je Rada Trajković.

Komentarišuči odstustvo lokalnog rukovodstva sa današnjeg ispraćaja Ivanovića, Trajković je rekla da su Srbi morali danas da budu jedinstveni u poštovanju pijeteta i pružanju pomoći porodici ubijenog lidera SDP-a.

Podsetila je i da je Oliver Ivanović tokom kampanje za lokalne izbore bio izložen “satanizaciji”, kao da mu je “stavljena meta”.

Rada Trajković ocenjuje i da bi ubistvo Ivanovića moglo da bude faktorizacija mafije na prostoru Kosova i Metohije, odnosno diktiranja pravila od strane mafije, jer je severna Mitrovica, kako tvrdi, danas nejnebezbedniji deo prostora na kojem žive Srbi.

“Ako smo nekada govorili 'Sever slobodan', daleko je od slobode. Posebno posle Briselskog sporazuma, kada suštinsku vlast sprovodi Milan Radojčić koji u međunarodnoj zajednici važi za čoveka iz mafije, onog snažnog regionalnog nivoa. On kontroliše potpuno život na severu, određuje i dobro i zlo”, tvrdi sagovornica N1.

Očekuje, kako kaže, da predsednik Aleksandar Vučić prilikom predstojeće posete Kosovu objasni da li će izolovati ljude koje, kako tvrdi, predvodi Radojčić.

“Time bi napravio dvostruku korist - nama napravio slobodu za narod, a s druge strane, skinuti moguću optužnicu da srpska država, podržavajući takve kriminigone elemente, stoji iza nečega što se dešava na Kosovu i Metohiji, a to je strahovito nasilje”, poručila je Trajković.

Ističe i da mafija nije ni albanska, ni srpska, već sarađuje vrlo blisko. “Iznenađuje me da premijer Ramuš Haradinaj koji poznaje taj teren, javno govori da sa Radojčićem suštinski dogovara projekte za Srbe na Kosovu. To premijera Ramuša stavlja u poziciju da mafiju doživljava kao legitimnog pregovarača”, ocenjuje ona.

Lideri OVK postavili su lične interese iznad svega ostalog

Tvrdi i da nekadašnji lideri OVK imaju veliku potrebu za prisustvom mafije uoči početka rada Specijalnog suda, i da država Srbija treba sebe da demonstrira kao partnera međunarodnoj zajednici, a to, kako kaže, može učiniti samo eliminacijom ljudi koji pripadaju mafiji.

Smatra i da je Srpska lista, posle parlamentarnih izbora, trebalo da pravi koaliciju sa DSK i ostalim strankama kojim bi se, kako kaže, razbio sistem OVK.

Kaže da je očigledno da je međunarodna zajednica formiranjem Specijalnog suda, odlučila da izoluje ljude koji su bili osumnjičeni za etničko čišćenje, ratne zločine i trgovinu organima.

Istovremeno, međutim, strahuje da su bivši lideri OVK lični interes postavili kao prioritet svih prioriteta, i da ih više ne interesuje ništa drugo, čak ni status Kosova.

Očekuju nas teški dani. OVK je integrisan u sve institucije, nalazi se i u policiji, i u Kosovskim bezbednosnim snagama, u administraciji, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Kada budu hapšenja, ne znam koliko će to da povede Kosovo u druge komplikacije. Ceo sistem je na velikom iskušenju - da li će izazove izdržati, preživeti, ili će sve otići na način koji ne bi bio dobar za sve nas”, upozorava sagovornica N1.

Rada Trajkovič kaže i da je snaga dobrih Albanaca danas daleko veća, nego 1999. godine. “Mi smo sada partneri, i ja želim da budem njihov partner da zajedno radimo na stabilizaciji zbog zajedničkog života u budućnosti. Mi smo uvek živeli zajedno, imali smo problema, ali rešenja se donose u pobedi onih koji nose dobro, poručila je ona.

Srbi i Albanci, kako kaže, imaju zajedničke neprijatelje i ističe da je primetno da se javlja sve više Albanaca koji hoće da svedoče o ratnim zločinima. “Treba da podržimo zaštićene svedoke, njihove porodice. Odgovornost je i Srba i Albanaca za budućnost Kosova i Metohije”, poručila je Rada Trajković.

Izvor: N1

Komentara 57

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jutarnja kafa

Pa Milan je finansijer Srpake liste i ostalih direktno preko Vucica. Vucic ide u G*** iza zatvorenih zavesa. Milan ima 10.momaka u obezbedjenje uglavnom momci su iz centralne Srbije. Celavci sa bradama koji su strah i trepet za stanovnistvo. A mozda cini Milan i dobro slogu u narodu

5 0

Dragan

Kad Ameri kažu da se nešto sprema, nešto se sprema. Kad ćeš naučiti, Gašiću?

9 0

Oliver

Svi smo mi Oliver.

16 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo