Kakva je sudbina dijaloga posle ubistva Olivera Ivanovića?

Posle ubistva Olivera Ivanovića i prekida razgovora u Briselu, postavlja se pitanje kakva je dalja sudbina tih pregovora. Portparolka šefice evropske diplomatije, Maja Kocijančić kaže za N1 da su ovonedeljni sastanci suspendovani i da je EU u kontaktu sa Beogradom i Prištinom kako bi novi sastanak bio zakazan što je moguće pre.

Izvor: N1

S druge strane, predstavnici vlasti u Srbiji daju različite izjave o daljoj sudbini pregovora sa predstavnicima Prištine.

Pucnji u Kosovskoj Mitorvici, prekinuli su i razgovore u Briselu. Najpre je delovalo da prekid neće trajati dugo.

"Mi smo uvek spremni da razgovaramo. Mi nikada dijalog nismo prekidali i nastavićemo ga. Mi vas pozivamo u dijalog u kome nećete da učestvujuete. Jeste malo pobrkali lončiće?", pitao je predsednik Aleksandar Vučić.

Nekoliko sati kasnije, kada je Marko Đurić stigao iz Brisela, delovalo je da nastaje nova zbrka.

"Ne pada nam na pamet, ja neću sesti nikada za pregovarački sto, dok ne dobijemo odgovore na pitanja ko je ubio Olivera Ivanovića", izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Dok je direktor Vladine kancelarije za Kosovo izričit, predsednica Vlade je uzdržana.

"U ovom trenutku ja najiskrenije ne mogu da govorim o nastavku dijaloga. Previše je rano i previše sam pod utiskom da bih govorila o nastavku dijaloga", rekla je Ana Brnabić.

Kada se utisci slegnu, ubistvo Olivera Ivanovića može da odvede u dva pravca, ocenjuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

"To je tačka u kojoj ili menjate politiku ili idete dublje u sukobe. Sada Beograd nije položio prvi ispit. To je napuštanje pregovora. Stvara se predstava da je neko bio žestok, pa je zamrznuo pregovore, pa neće on to da obnovi dok se ne otkrije ko je ubio Olivera Ivanovića, pa to u slučaju Đinđića znamo koliko može da traje", smatra Janjić.

Iz Brisela stžu poruke da Unija nema nameru da dijalog odlaže dugo.

"Ovonedeljni tehnički sastanci su suspendovani kako bi se obema stranama dozvolilo da se fokusiraju na ono što sledi posle tragičnog ubistva Olivera Ivanovića. Evropska unija radi sa Beogradom i Prištinom na tome da sastanci budu ponovo zakazani što je moguće pre. Puna primena dogovorenog obaveza je obe strane i od toga zavisi brzina njihovog napretka na evropskom putu", kaže Maja Kocijančić.

Sastanak teničkih delegacija Beograda i Prištine u utorak, trebalo je da bude prvi posle zastoja koji već traje duže od godinu dana.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mileva

i ko jos ovu vladu shvata ozbiljno pa prekinuli su sa francuzima pa sa makedoncima pa sad sa briselom i to za neki dan pa sve po starom decija posla iz vrtica

2 0

Kostica

E, ako je Marlo Đurić rekao da neće sesti za pregovarački sto, onda od pregovora definitivno nema ništa.

2 0

Ortodox -- paradox

Prekidom pregovora, Vučić kupuje vreme, odlaže priznanje Kosova dok ne prođu izbori!!!

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo