Biografija Olivera Ivanovića

Biografija Olivera Ivanovića Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić/File

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" upucan je jutros ispred kancelarije u Kosovskoj Mitrovici i podlegao je povredama.

BIOGRAFIJA

Oliver Ivanović rođen je 1953. godine u selu Rznić kod Dečana.

Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napustio posle tri godine. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću "TransKosovo", fabrici keramičkih pločica "Mozaik" i predstavništvu firme "Hepok" iz Mostara.

Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici. Na mestu zamenika generalnog direktora kompanije "Feronikl" iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.

Pre dolaska međunarodnih snaga na Kosovo 1999. godine, bio je malo poznati član Socijalističke partije Srbije u Kosovskoj Mitrovici.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije, koja je prestala da postoji, a do danas i lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

 Bio je instruktor je i međunarodni karate sudija, kao i predsednik karate kluba "Trepča".

Oliver Ivanović se od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba nalazio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gde se teretio za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine.

Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, a 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.

Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je oženjen i otac je tri sina.

Izvor: N1

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Fokus

Zaboravili ste da u biografiji stavite kljucnu funkciju , Narodni poslanik ,,Koalicije povratak,, u Skupstini Kosova, 2003 godine, kada smo imali 22 poslanika.

59 2

Prcko

Covek nije bio lazni intelektualac

126 8

Milka

Bio je pitomac prestižne Vojne akademije u Zagrebu i želeo da postane pilot. Strašno, ko je uopšte bio taj čovek. Zagreb nikada nije imao Akademiju gde bi se školovali piloti. Zašto bivši pripadnici JNA ćute. Laži, užas ...

4 14

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo