Papa o migrantima: Greh je odustati od susreta s bližnjima

Papa o migrantima: Greh je odustati od susreta s bližnjima Izvor: REUTERS/Max Rossi
(arhiva)

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja ponovo je uputio apel za gostoprimstvom prema migrantima ocenjujući da je "greh odustati od susreta s bližnjima".

"Svaki migrant koji pokuca na naša vrata za nas predstavlja priliku da se sastanemo sa Isusom Hristom koji nam dolazi kao stranac u bilo kojoj epohi, a neki to odbijaju", rekao je papa povodom 104. Svetskog dana migranata i izbeglica.

Papa je tokom mise u crkvi Svetog Petra rekao da nije lako "pustiti kulturu drugih u svoje domove, i staviti se u situaciju umesto njih, razumeti njihove misli i njihova iskustva".

Argentinski papa, poreklom iz porodice italijanskih emigranata, rekao je da ljudi često odustaju da se približe drugima i radije grade "barijere da bi se branili".

"Oni koji dolaze takođe se plaše. Plaše se sukoba, osuđivanja, diskriminacije i neuspeha. Nije greh imati sumnje i strahove, već je greh dopustiti da taj strah utiče na naše odluke, komprimutuje poštovanje i velikodušnost i podstiče mržnju i odbijanje", dodao je papa u svojoj besedi.

Franja, papa od marta 2013. godine, redovno poziva na prihvatanje izbeglica i migranata.

Papa sutra kreće u osmodnevnu posetu rodnom kontinentu, gde će boraviti u Peruu i Čileu. To će biti njegovo 22 putovanje u inostranstvo.

Tagovi: papa Franja , migranti

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jovana

Iako sam ateiskinja, postujem sve religije, jer svako od nas trazi svoj put ka sreci, miru i ispunjenju zivta na razlicite nacine. Ja licno verujem u ljubav, i da kad otvorite oci u novom danu, velika je stvar ako mozete vreme i srce da podelite sa jos nekim, poznatim ili nepoznatim. Upoznavati nove ljude ma ko oni bili, prilaziti uvek otvorenog srca, pred predrasuda i bez etiketiranja jako je vazno, ako zelimo da licno evoluiramo i nadjemo sopstveni mir. Trenutni Papa stvarno siri neverovatno dobru energiju i nacin razmisljanja mu je upravo taj, planetarni ekvilibrijski.

4 2

Danko

Pa sto ne primite u Vatikan jedno 20-tak barem, cisto za primer?

23 6

Pravda_1

Lepo je da pominje Hrista, a boji li se Boga pitam čisto onako da znam.

8 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo