Kineske vlasti srušile ogromnu crkvu

Kineske vlasti srušile ogromnu crkvu Izvor: Tanjug/ China Aid via AP

Kineske vlasti su srušile ogromnu crkvu na severu zemlje, a društvo za zaštitu hrišćana osudilo je taj potez danas kao "progon dostojan Islamske države".

Monumentalna evangelistička crkva đindengtai, "Zlatni svećnjak", sive boje, s tornjevima i velikim crvenim krstom, nalazila se u gradu Linfen u provinciji Šansi.  

Njeno rušenje je izvedeno "u okviru opštinske kampanje eliminaciju nelegalnih građevina", preneo je Global tajms, citirajući neimenovanog gradskog funkcionera.  

"Jedan hrišćanin je dao svoje zemljište lokalnom hrišćanskom udruženju i oni su tajno napravili crkvu, pretvarajući se da prave skladište", rekao je taj funkcioner.  

Prema njegovim rečima, vlasti su 2009. zaustavile izgradnju verskog objekta a tada je više članova hrišćanskog udruženja uhapšeno.  

"Veliki broj vojnih policajaca je izašao na teren i srušio crkvu eksplozivom", rekao je danas Bob Fu, predsednik organizacije za zaštitu verskih prava Čajna ejd (China Aid), sa sedištem u SAD.  

Fu je naveo da je "takav progon dostojan Islamske države i talibana" i dodao da ta evangelistička crkva ima oko 50.000 vernika. On je ocenio da je crkva uništena "pre svega zbog odbijanja da se registruje" kod vlasti.  

rušenje crkve, Kina Izvor: Tanjug/ China Aid via AP

Zvanično priznate religije u Kini - katolicizam, protestantizam, islam, budizam i taoizam - su izložene strogim pravilima. One moraju da se potčine "patriotskim"udruženjima pod kontrolom države koja želi da izbegne sve strane uticaje na religiju.  

Gradske vlasti i policija Linfena nisu komentarisale.  

Prema zvaničnim statistikama iz 2014. u Kini živi 5,7 miliona katolika i 23 miliona protestanata. Ta cifra ne uključuje desetine miliona vernika nepriznatih crkava, pre svega protestantskih.  

Prethodnih godina je u Kini srušeno više desetina nepriznatih crkava.  

Pored toga, 1. februara na snagu stupaju novi propisi o religijama. Oni predviđaju, pored ostalog, zabranu donacija iz inostranstva i pooštravaju uslove za otvaranje verskih škola.

Tagovi: Kina , crkva , rušenje

Komentara 35

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Začuđeni U Zemlji Čuda

Srbi, stvarno nismo daleko od toga da postanemo pravoslavni isisovci... Stavljanje religije i ideologije ispred zakona...

9 0

Nenad

Podržavam to što su uradili kinezi. Zašto podržavam, njihova zemlja, država, konfučije,budizam..... njihova pravila. Jer pored toliko kineskih katolika i protestanata nije sve jedno. Pogotovo ako na njih utiče strani faktor. I mislim da su kinezi imali jedan verski rat između kineskih hrišćana i kineza koji slave veru svojih predaka...

14 13

Srba

Moratorijum na izgradnju crkava svih veroispovesti i kod nas. Da ne zidaju političari više sebi zadužbine, i da narod počne da dobija korisne objekte a ne hladne crkvetine.

25 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo