Užičane upozoravaju da, zbog smoga, budu kraće napolju

Užičane upozoravaju da, zbog smoga, budu kraće napolju Izvor: N1

I ovu zimu Užičani su dočekali gušeći se u smogu i čađi, čija koncentracija je tolika da je vazduh pojedinih dana prema analizama Zavoda za javno zdravlje okarakterisan kao opasan po zdravlje. Zbog zdravstvenih problema koje može izazvati velika količina čađi Užičanima se savetuje da skrate boravak napolju.

U Užicu je tri puta više čađi od dozvoljene koncentracije. Pojedini Užičani na ulicu izlaze sa maskama na licu.

Iz Zavoda za javno zdravlje upozoravaju da broj obolelih od respiratornih organa u Užicu svake godine raste.

To se najčešće dešava u vreme grejne sezone. Iz gradske uprave poručuju da im je za sprovođenje mera protiv aerozagađenja potrebna pomoć Republike.

Kažu da je Grad poslao zahtev ministarstvu pre tri godine, za proglašenje ugrožene sredine, ali ono nikad nikome nije odgovorilo na taj zahtev. Dodaju da takav odgovor nije dobila nijedna lokalna samouprava koja je poslala sličan zahtev i ističu da vlasti na lokalu ne mogu same da reše takve probleme.

Užice ima 15.000 individualnih ložišta i vazduh treće kategorije. Bolesnima, deci i starima se preporučuje da tokom zime što manje borave napolju.

Detaljnije u prilogu:

Izvor: N1

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

N2

Жао ми је само мале деце јер су немоћна било шта да ураде.Ми матори коњи можемо бар да покушамо да спасемо њих.

4 0

Pera

Ma nije samo Užice eno isto u Valjevu i drugim gradovima. Vazduh je katastrofalan, jadna deca koja u tome odrastaju. Dok se ne unapredi grejni sistemi i ne zamene zagadjivači nema spasa. Mora da se uvede zakon o unapredjivanju ne smemo dozvoliti dalji nazadak zbog nemaštine, drzava mora da pomogne!

6 1

Era

Samo odgovornost....za Čačane koji su gradili neke objekte na jezeru Vrutci pa se pojavisr alge; za Puteve Uzice kpji eksploatisu brdo koje otvara cug i izaziva magle u uzicu i smog se lepi u tu maglu.... za Srbija sume koje najzverskije isekose Jelovu goru da ne znamo kako gore uopste vise ima ijedno drvo....zasto neko ne ispita poslovanje Srbija suma na ovoj planini?!

11 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo