Senat SAD: U Srbiji postoji ruski maligni uticaj

Senat SAD: U Srbiji postoji ruski maligni uticaj Izvor: REUTERS/Jason Reed

Srbija je važna država regiona, imajući u vidu geografski položaj i komplikovanu nedavnu istoriju posle raspada Jugoslavije, ali nema sumnje da se suočava sa pritiscima "sedenja na dve stolice" i bez značajne odbrane, ruska propaganda će nastaviti da ima uticaj na javno mnjenje, navodi se u izveštaju američkog Senata.

Ruski maligni uticaj na Srbiju manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energetiku i jačanje saradnje u oblasti odbrane, veze sa pravoslavnom crkvom i zajedničku slovensku kulturu, navodi se u izveštaju koji se nalazi pred Senatom SAD i naziva "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posledice po nacionalnu bezbednost SAD".

Želja Srbije da održi dobre odnose i sa EU i sa Rusijom ogleda se u javnom mnjenju, ali ona nije održiva, jer dublja integracija u EU podrazumeva donošenje odluka koje su protiv interesa Rusije. Vlada Srbije učinila je malo da se pripremi za takav razvoj događaja i preduzela je nekoliko slabih koraka da se odbrani od ruskog malignog uticaja, ističe se u izveštaju.

Komentarišući izveštaj senata SAD-a, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da takvi izveštaji vode produbljivanju problematike dijaloga, te dodala da Rusija nikada nije pokretala negativna pitanja.

Izvor: N1 / Agencije

Komentara 60

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mrs. Wooleen's aunt

Yeah, babe!

2 2

Pravda_1

Zahvaljujući Vašoj zemlji malignitet u Srbiji je u porastu. Gledajte svoju muku sa vremenskim nepogodama i rešavajte je. Ostavite Srbiju na miru. Ako niste znali da Vam kažem Rusija nikada nije bombardovali Srbiju.

5 11

Lobotomija Ne Pomaze

Nikada, aliiii nikada me ne mozete naterati da volim onog koji je bombardovao moju zemlju i moj narod!

16 20

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo