Zeman vodi na predsedničkim izborima, izvestan drugi krug

Zeman vodi na predsedničkim izborima, izvestan drugi krug Izvor: Tanjug, AP Photo/Petr David Josek

Na predsedničkim izborima koji su u toku u Češkoj, vodi kako se i očekivalo sadašnji predsednik Miloš Zeman (73).

Ali Zeman je na glasanju u petak i subotu prikupio nedovoljno glasova da bi bio izabran već u prvom krugu, te će 26. i 27. januara morati u drugi krug, protiv drugoplasiranog akademika Jiržija Drahoša (68).

Po delimičnim rezultatima posle prebrojavanja glasova sa 66 odsto birališta, Zeman je dobio 41,2 odsto.

Isključeno je da mu konačni ishod prebrojavanja donese potrebnih 50 odsto glasova za pobedu u prvom krugu i osvajanje još jednog petogodišnjeg mandata, jer u Zavod za statistiku prvo stižu glasovi iz manjih naselja i iz unutrašnjosti gde Zeman ima najjače uporište.

Za birače u velikim gradovima, čiji glasovi se prebrojavaju na kraju, stil kojim Zeman vodi zemlju suviše je kontroverzan, rečnik narodski, vulgaran i smatraju da je on isuviše okrenut ka Rusiji i Kini.

U drugi krug će po očekivanjima ući bivši predsednik Akademije nauka Jirži Drahoš kome su za sada Česi dali 25,44 odsto glasova, a podaci o prebrojavanju glasova pokazuju da mu iz minuta u minut podrška rasta kako stižu glasovi iz velikih gradova.

Drahoš je tako osvojio 2,5 puta više glasova od trećeplasiranog kandidata, Havelovog diplomate Pavela Fišera, te Drahošov ulazak u drugi krug najverovatnije niko ne može da ugrozi.

Pisac i biznismen Mihal Horaček koji je imao najviše novca za kampanju, priznao je poraz ne čekajući konačni rezultat, i Zemanovom protivkandidatu u drugom krugu ponudio bezrezervnu podršku i svoje bilborde.

"Važno je da Zeman u drugom krugu dobije jakog protivkandidata", kazao je Horaček koji je osvojio oko osam odsto glasova.

Na izborima je glasalo 60 odsto od oko 8,5 miliona Čeha s pravom glasa.

Zvaničan Rezultat prvog kruga direktnih izbora za predsednika Češke koji su priređeni po drugi put, biće poznat večeras.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Frrr

Problem sa češkom je problem kao i celloj istočnoj Evropi. Kadd su ušli u Evopsku uniju, sve obrazovano, pametno, mlado,što vredi, talentovano,je otišlo iz istočne evrope i ostali su neobrazovani, ne pismeni i ne čudi razlog zašto glasaju za populste i. demagogija. Da li je u pitanju češka ili mađarska i poljska , sutra slovačka. nisu istočnoevropljani naučili lekciju u prošlom veku.

24 13

frustronaut

Da, i kod nas su ostali "ne pismeni". Zemlje koje ste naveli pripadaju srednjoj Evropi. Srbima je i geografija strana, ali zato razumeju geopolitičke igre velikih sila, zato su tako napredni.

29 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo