Programski savet RTS traži prekid emitovanja "Nemanjića"

Programski savet RTS traži prekid emitovanja "Nemanjića" Izvor: N1

Programski savet RTS zatražio je od menadžmenta i uredničkog kolegijuma Javnog medijskog servisa da ne emituje naredne nastavke igrane televizijske serije o Nemanjićima, dok se na internoj projekciji u RTS ne odgleda cela serija, ili bar njena polovina, izjavio je za FoNet predsednik Programskog saveta prof. dr Milivoje Pavlović.

Pavlović je potvrdio da je takav stav većinom glasova usvojen u petak na sastanku Programskog saveta i ocenio da time nesporazumi oko ove serije, čiju je prvu epizodu RTS prikazao u novogodišnjoj noći, po svemu sudeći, ulaze u novu fazu.

Prema Pavlovićevim rečima, Programski savet RTS je pisani zahtev o tome uputio prof. dr Vladimiru Vuletiću, predsedniku Upravnog odbora RTS, Draganu Bujoševiću, generalnom direktoru, i Nebojši Bradiću, glavnom i odgovornom uredniku Kulturno-umetničkog programa RTS.

U pismu, koje je potpisao Pavlović, "ovaj zahtev se obrazlaže programskim, produkcionim i kulturološkim značajem serije o Nemanjićima, kao i pretežno negativnim reagovanjem opšte i stručne javnosti posle emitovanja prve epizode".

Kako se u dopisu navodi, "zahtev Programskog saveta temelji se na odredbama Zakona o medijskim servisima, Statutu RTS i aktima o delokrugu rada Programskog saveta, odnosno, onim stavovima ovih dokumenata koji naglašavaju pravo i obavezu Saveta da razmatra kvalitet programskih sadržaja i vrednuje domete ostvarivanja programske koncepcije Radio Beograda i Televizije Srbije".

Pavlović nije želeo da govori o budućim potezima Programskog saveta, ističući da je RTS veliki i dobro uređen sistem, u kojem se "tačno zna ko šta radi i za šta odgovara".

"Mi ćemo u potpunosti uvažavati načela slobode stvaralaštva i ingerencije uredničkih timova RTS. Kad odgledamo bar polovinu serije, formulisaćemo svoje stavove, a konačna odluka biće na menadžmentu i urednicima Televizije", napomenuo je Pavlović.

On se "iskreno nada da je nastavak serije bolji, i da će se smanjiti ili sasvim otkloniti ona preduga lista primedbi na prvu epizodu".

Upitan šta će se dogoditi u suprotnom slučaju, Pavlović je odgovorio: "E, onda bismo svi bili u velikom problemu...".

Komentara 190

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Sale

I da se nadovežem na jedan od prethodnih komentara, ne radi se samo o tome da je Sulejman uradjen kvalitetnije, nego ovde se radi o našoj istoriji u domaćoj seriji. To znači da treba da budemo kritičnije raspoloženi prema Nemanjićima nego prema Sulejmanu. Jer, "Pred svojom se kućom čisti", kao što kaže izreka. S druge strane, često se dešava da romansirane istorije, i u filmovima i romanima, sadrže izmišjene ili netačne podatke. Treba imati na umu da to nije dokumentarac, ali s druge strane i u ovakvim slučajevima treba se držati ispravnih podataka. Ali to nisu jedini nedostaci...

6 0

пеђа

ма нека иде серија , јесте има и грешака али биће ваљда боље у наставку ...за почетак није баш толико лоше. у сваком случају мени је 1000 пута интересантнија као освежење, за разлику од бољег живота и срећних људи ...

6 13

Danijela

Bitno je da je "Sulejman velicanstveni" bio prihvacen kod naroda i kritike, a Nemanjici....Ko su uopste Nemanjici?

16 28

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo