Antić: Dug RTB Bora prema grčkoj firmi otplatićemo na rate

Antić: Dug RTB Bora prema grčkoj firmi otplatićemo na rate Izvor: N1

Srbija će pokušati da dug od 40 miliona dolara prema grčkoj kompaniji Mitelineos otplati na rate, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić je za B92 rekao da sledi razgovor sa vlasnikom te kompanije.

"Mi bismo želeli da tu obavezu koju moramo da realizujemo, realizujemo na više rata, a da li će za to postojati razumevanje sa druge strane, videćemo tokom razgovora“, rekao je Antić.

 Reč je o isplati na ime odštete zbog neispunjavanja ugovora sa RTB Bor, odnosno o ugovoru o preradi bakra, koji je RTB Bor sa ovom grčkom kompanijom potpisao još za vreme vlasti Slobodana Milošević, a koji nikada nije ispunjen. Tu smo ministar Goran Knežević, drugi ministri i ja i imaćemo razgovore sa vlasnikom te kompanije gde ćemo pokušati da nađemo neki pristup koji je najpovoljnji po nas", rekao je ministar.

On dodaje da je Vlada formirala radnu grupu za razgovore za kompanijom Mitilineos.

Kompanija Mitilineos poslala je dopis Vladi Srbije 5. januara 2018. godine podsećajući ih na obavezu koju su preuzeli po odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj, kojom se država Srbija obavezala da isplati kompenzaciju ovoj kompaniji u visini od skoro 40 miliona dolara, objavio je BIRN.

Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da toj grčkoj kompaniji plati oko 40 miliona dolara zbog RTB Bora.

Kako je saopštila grčka kompanija, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su "RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo".

Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije Mitilineosa bez kompenzacije.

U novom dopisu u koji je BIRN imao uvid, Vladi Srbije se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta građane Srbije skoro 3.000 dolara, tako da je od stupanja na snagu Odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine do danas Srbija dužna na ime kamata preko 200.000 dolara.

I taj se dug iz dana u dan uvećava.

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zaklina

Koji to mi???

2 0

Marko

Čiji je to dug?Svakog od nas možda?A ti,jadan,samo ministar si bio nekoliko godina i baš si se potrudio,ali eto duga,pade kao kiša.A tetka iz Kanade da ti pozajmi?Nemaš stan od 150 m2?A dug Bora?

4 0

Alpacino

Decu lecimo SMS. a ovi 3000$ kroz prozor SVAKI DAN???

12 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo