Stejt department: Oprez na Kosovu zbog terorizma i nemira

Stejt department: Oprez na Kosovu zbog terorizma i nemira Izvor: Reuters/Larry Downing

Američki Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo na povećani oprez zbog terorizma. Navodi se i da bi trebalo da preispitaju putovanje na Sever Kosova zbog "građanskih nemira", prenosi Kossev.

Upozorenje za američke građane, odnosno "nove smernice za putovanje" prenela je američka ambasada u Prištini.

"Terorističke grupe nastavljaju sa planiranjem mogućih napada u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Teroristi mogu napasti sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mesta, parkove, glavne sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine. Pored toga, političko motivisano nasilje se javlja širom Kosova," stoji u saopštenju.

Navodi se da "tenzije unutar i između zajednica na severu Kosova nastavljaju da izazivaju nasilje, demonstracije i druge nemire" u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

"Iako su nedavni nemiri bili politički povezani i ne uključuju turiste, ili članove međunarodne zajednice, posmatrači mogu da budu pogođeni ako dođe do nasilnih incidenata." Nije precizirano, međutim, na koje se nemire konkretno misli.

Poslednja "bezbednosna poruka" američkim građanima u vezi sa Kosovom objavljena je krajem decembra kada su najavljeni protesti u Prištini zbog povećanja cene električne energije.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ДР

Ј.г., господо Амери, порасло дете, скоро се и осамосталило......

3 0

Eto

A od naših zvaničnika ovakvo upozorenje sopstvenim građanima nikada nećete čuti!

11 0

Рајко

Штета што не можемо да одреагујемо...

11 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo