Kraljica savetuje kako se nosi kruna: Ne gledajte dole

Kraljica savetuje kako se nosi kruna: Ne gledajte dole Izvor: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta Druga posavetovala je one koji bi mogli nositi krunu na glavi da u tim prilikama ne spuštaju pogled jer bi mogli da povrede vrat.

Kraljica je u intervjuu za BBC povodom dokumentarnog filma o njenom krunisanju 1953. kazala da je britanska imperijalna državna kruna "nezgrapna".

Kruna teška 1,3 kilograma izrađena je za krunisanje njenog oca, Džodža VI, a kraljica ju je nosila na svom krunisanju i nosi je na otvarenju godišnjeg zasedanja parlamenta.

"Srećom, moj otac i ja imamo glave istog oblika", kazala je kraljica u dokumentarnom filmu "Krunisanje".

"Ali kad ju jednom namestite, ona stoji. Samo ne možete da gledate dole da pročitate govor, nego papir morate podići u visinu očiju", objasnila je.

"Jer kad bi pogledali dole, slomili biste vrat i kruna bi ispala", rekla je Elizabeta smešeći se. "Dakle, nositi krunu ima nekih nedostataka, ali su inače one vrlo važne".

U britanskoj državnoj kruni nalazi se oko 3.000 dijamanata, safira, smaragda, bisera. Kraljica posebno voli dragulj crnog princa koji je navodno nosio Henrik V u bici kod Azenkura 1415. godine.

Takođe je rekla da je zlatna ceromonijalna kočija kojom se vozila na krunisanje bila "strašna".

"Nije uopšte namenjena putovanju. To su zapravo samo opruge na koži".


Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nebojsa

Kakva je ovo vest ? Zasto niste napisali da je gro nakita na kruni pokradeno i opljckano po celom svetu ...,to treba ponavljati svaki dan ....Englezi su najveci neprijatelji našeg naroda

7 3

Dowla

Не гледајте доле са вам не би спала круна с главе... хахаха

7 0

Blejk Ljubitelj Životinja

А М16?

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo