Novi Sad: Dug zdravstva i socijalne zaštite milijardu dinara

Novi Sad: Dug zdravstva i socijalne zaštite milijardu dinara Izvor: N1

Gradske i pokrajinske ustanove zdravstva i socijalne zaštite, koje imaju sedište u Novom Sadu, u 2018. godinu ušle su sa dugom od 1,164 milijarde dinara, piše portal 021.rs.

Kako se može videti u evidenciji Ministarstva finansija, 11 ustanova dobavljačima nije isplatilo više od 15.000 obaveza.

U poslednjih devet meseci dugovanja su porasla za više od 200 miliona dinara, a pristiglo je novih 5.000 obaveza.

Najveći teret dugovanja nose Apoteka Novi Sad i Klinički centar Vojvodine.

Dug Apoteke je za nešto više od pola godine "skočio" za oko 150 miliona dinara, pa sada iznosi gotovo 400 miliona dinara. Račun ustanove je blokiran od oktobra 2017, a ukupan iznos blokade iznosi 11 miliona dinara. U međuvremenu je došle i do smene na direktorskoj poziciji.

Situacija je loša i kada su u pitanju zarade, jer radnici mesecima unazad primaju pola mesečne plate, piše 021.rs.

Neki od su zbog neisplaćenih zarada odlučili da tuže preduzeće i dobili sporove.

Klinički centar Vojvodine duguje 647 miliona dinara, pa je i njemu dug za manje od godinu dana narastao za gotovo 100 miliona.

I pored dugovanja, KCV uspeva da posluje bez blokade računa.

Među ustanovama koje duguju milionske iznose su Dom zdravlja Novi Sad, Specijalna bolnica za reumatske bolesti u Novom Sadu, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, kao i Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Poslovanje i opstanak Apoteke "Novi Sad", koja se smatra jednim od najvećih gradskih problema, već je pod lupom gradskih vlasti. Trenutno se priprema javno-privatno partnerstvo za Apotekarsku ustanovu, a završen je i prvi intervju pred komisijom, pa se sada iščekuje odgovor.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mila

Strašno degradirana profesija farmaceuta,prodaju papuče,kolica,šminku.Samo fali da prodaju kifle i burek po privatnim apotekama.

8 0

Нисам сигуран

А што само нови сад?

5 0

Dr NS

Na način kako funkcioniše zdravstvo neminovno je da ustanova koja leci najviše pacijenata bude i najveći duznik. Npr. trenutno se CT može uraditi u dve i po ustanove u Vojvodini pa se sve šalje u NS. Isto tako, sve što prevazilazi osnovno znanje medicine šalje se u NS. A pare koje su opredeljene nečijom (bez) idejom ne mogu pokriti sve to

12 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo