Indija u svemir lansirala stoti satelit za nadzor granica

Indija u svemir lansirala stoti satelit za nadzor granica Izvor: Ilustracija, REUTERS/Ilustracija
Ilustracija

Indija je u svemir lansirala stoti satelit u trenutku kada premijer Narendra Modi nastoji da pozicionira zemlju kao važnog ponuđača povoljnih usluga u svemiru.

Indija je lansirala raketu koja je sa sobom ponela 31 satelit.

"Lansiranje stotog satelita veliko je postignuće i predstavlja sjajnu budućnost za indijski svemirski program", napisao je Modi na Twitteru.

Indija ima budžet od četiri milijarde dolara za svemirski program. Modi se nada da će zadnje lansiranje poboljšati perspektivu za dobijanje većeg udela u više od 300 milijarda vrednoj globalnoj svemirskoj industriji. Indija je poznata po finansijski povoljnom svemirskom programu.

Interes za lansiranje komercijalnih satelita u svemir sve je veći s obzirom na to da telekomunikacijske, internetske i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama.

Indijska vlada intenzivno promoviše domaći svemirski program, a u februaru su u samo jednoj misiji lansirana 104 satelita, većinom za strane kupce.

Satelite lansirane u petak Indija će iskoristiti za bolji nadzor granica i fotografije Zemlje u visokoj rezoluciji.

Naučnici iz Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) su kazali da će satelitske fotografije iskoristiti indijske bezbednosne agencije kako bi pratile vojne aktivnosti susednih zemalja, Pakistana, Kine, Bangladeša, Šri Lanke i Nepala.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

I Japan je juce lansirao nekoliko satelita, pa ne objavljujete...

0 1

mali perica

Da, imaju pare za satelite. I imaju sopstvenu tehnologiju za satelite i za rakete kojima ih lansiraju. I imaju sopstveni nuklearni program. I svako ko se iz banana kolonije kao sto je Srbija tome podsmeva je dokaz one izreke da je glupost beskonacna.

11 2

Sofija

400 miliona ljudi po selima im nema struju i vodu,siromašni umiru na ulicama,a imaju pare za satelite?!

5 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo