Šta je Betmen za Gotam, to su ovi momci za Niš

Igralište, koje je od ministarstva dobila jedna niška škola, nisu održavali ni škola ni grad. Dok su oni utvrđivali nadležnost, grupa niških aktivista za nekoliko sati rekonstruisala je sva oštećenja. Javnost ne zna ko su, jer identitet ne otkrivaju, ali ih prepoznaju po akcijama kojima ukazuju na komunalne probleme u gradu, ili ih sami rešavaju.

Izvor: N1

Kažu da im je cilj da utiču na nadležne da rade svoj posao, a na građane da budu aktivniji. Najpoznatije akcije su: slavljenje rođendana i ribolov u udarnim rupama na niškim ulicama.

Nadležni su u drvoredu kraj Nišave počeli da seku drveće. Po zakonu, na mestu posečenog sadi se novo, ali se to nije desilo. Kad službe zakažu, oni reaguju. U današnjoj akciji obeležili su drvored.

Bitna je ideja, kako da na duhovit način odreaguju na problem, izazovu reakciju i rešenje.

“Jedna mala rupa, stajala mnogo dugo, pa 'ajde da joj proslavimo rođendan. Kupimo jednu tortu, malo duvaljke, i za 20 minuta rešen problem”, prisećaju se aktivisti proslave rođendana jedne niške rupe.

Kažu da su pomenutoj rupi proslavili prvi rođendan, ali da strahuju da u Nišu ima rupa “koje bi trebalo u školu da pođu”. “Nadam se da nema punoletnih”, ističe jedan aktivista.

pecanje u rupi Izvor: N1

Momak koji je pecao u jednoj niškoj rupi, kaže da mu je ribolov strast i da je hteo da pokaže apsurdnost tolikih rupa na niškim ulicama. “Da stvarno možemo da ih poribimo, što je turistička svetska atrakcija, nigde ne postoji u svetu!”

Farbanje Tvrđave u roze. Dok su nadležni uklanjali kocku iz Kazandžijskog sokačeta, oni su započeli “virtuelne radove” na utvrđenju koje je, takođe, obeležje grada. Mnogo građana smatralo je da su i njihovi radovi stvarni.

“E to je paradoks ovog sistema. Građani su naviknuti na sve: da mogu da ti dignu kocku, zatvore ulicu, da te puste u nehumanim uslovima da živiš. A to jednostavno ne može. Građani plaćaju da bi vlast rešavala njihove probleme, ali na žalost Nišlije nisu baš svesne toga”, ističu niški “gerilci”.

Prošle, 2017. imali su ukupno deset akcija. “Ono zbog čega smo to radili je upravo ono što se danas desilo. Jedan Nišlija stavio je natpis dobrodošlice na divlju deponiju”, kažu ovi momci i ističu da bi voleli da to znači da se njihova ideja širi.

“Da ohrabrimo ljude da se sami bore za svoje probleme. Niko neće sa strane da dođe da im reši probleme.”

Ekskluzivno otkrivamo: sledeća velika akcija na kojoj već rade zove se Bulevarska olimpijada. Na dan otvaranja zimskih Olimpijskih igara u Dnevniku N1 gledajte za koju disciplinu Nišlije svakodnevno, neumorno treniraju.

Tagovi: Niš , aktivizam , aktivisti

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aja

Evo u mojoj ulici posekli nekoliko komada, ima vec 3-4 godine. Ni jedno nije ponovo zasadjeno. Ovim tempom, ostacemo i bez to malo zelenila u Nisu.

1 0

poredjenje

Nemojte da vredjate, ovi momci su prava stvar a Batman je glumac i to u helankama i jos sa sminkom.

11 1

Šminka - po izboru

Peticija da i ovi momci počnu da nose helanke! 🌟

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo