Dačićev prijem, Skat i Čepurin na suprotnim stranama sale

Vlasti u Srbiji danas bez reakcija na medijske navode da srpsko-ruski humanitarni centar definitivno neće dobiti diplomatski status. To navodi list Danas, koji napominje da nisu mogli da potvrde informaciju da je predsednik Vučić sa Vladimirom Putinom raspravljao o mogućim kompromisnim rešenjima.

Izvor: N1

Međutim, spisak spornih pitanja koje Srbija ima sa Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama tu se ne završava - sa novogodišnjeg prijema šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića za medije i diplomate, ambasadori dve zemlje diplomatski poručuju ko je na potezu.

Na istom prijemu, ali na različitim stranama sale u kojoj se on održava. Ambasadori Amerike i Rusije stigli su u ministrastvo inostranih poslova Srbije u danu kada se ovdašnji mediji bave izveštajem Senata o uticaju Kremlja na Balkanu, a list Danas piše, pozivajući na izvore u vrhu vlasti, da Srbija neće dodeliti diplomatski status Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. Američki ambasador o tome zna koliko i srpski mediji.

"Nisam video da je bilo nekih promena situacije u prethodnih nekoliko meseci. Iz štampe vidim da ima dosta spekulacija o centru u Nišu. Naša pozicija je dobro poznata i to je odluka koju treba da donese srpska javnost i vlast", smatra  ambasador SAD Kajl Skat.

I ruski ambasador smatra da je loptica u dvorištu Srbije. O navodima američkog Senata o, kako se kaže, malignom uticaju Moskve u ovom delu Evrope i potrebi da borba protiv toga krene baš iz Beograd, Aleksandar Čepurin nije bio raspoložen da govori.

"Ja ne želim da ulazim u te stvari, da negde... Mi imamo dobru osnovu za razvoj saradnje, da je produžimo na tom putu", rekao je amabasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Šta o svojoj poziciji između dve vatre i medijskim navodima o Humanitarnom centru u Nišu misle zvaničnici Srbije, danas nije bilo moguće čuti. Ministar spoljnih poslova stigao je da se pozdravi sa novinarima, ali ne i da odgovara na njihova pitanja.

"Sve sam rekao u govoru", poručio je Dačić.

A u govoru opšta mesta o uravnoteženoj spoljnoj politici. Dačić je pročitao sedam strana govora, koji je na ulasku u salu podeljen i stranim diplomatama. Tako su svi unapred znali šta će šef diplomatije reći, a mogli su i da ga prate dok govori.

Kajl Skat Izvor: N1

"Čvrsto opredeljenje za razvoj ukupnih odnosa sa Rusijom, potkrepljeno je redovnim susretima visokih zvaničnika i sadržajnim razgovorima koje dve strane imaju, što je pokazala i nedavna poseta delegacije Vlade Srbije Moskvi, na čelu sa predsednikom Vučićem. Na bilateralnom planu postignut je napredak u odnosima sa SAD. Ostvarena je poseta predsednika Vučića Vašingtonu, što je bio dobar politički signal. Sa naše strane je upućen poziv da predsednik Tramp poseti Srbiju", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u svom govoru.

Poslednji nekoliko događaja, uključujući i neizdavanje vize generalu Ljubiši Dikoviću, ukazuje na to, uveren je nekadašnji dopisnik iz Vašingtona Milan Mišić, da će se od Srbije tražiti jasnije opredeljenje.

"U pozadini je očigledno sazrelo američko uverenje da se Rusija previše proširila i da ima uticaja u Srbiji i da je vreme, kako je to formulisalo nekoliko američkih zvaničnika, da Srbija mnogo jasnije potvrdi da je opredeljena za ulazak u Evropsku uniju", kaže bivši dopsinik Politike iz Vašingtona Milan Mišić.

Jasniju sliku medijskih nagađanja mogli bismo, kaže, dobiti vrlo brzo. Jer ministar spoljnih poslova Srbije 9. februara putuje na Molitveni doručak u Vašingtnu, a ubrzo posle toga u Srbiju stiže i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. A do tada...

 "Hvala vam puno, srećna Nova godina, nemam čime da nazdravim osim vodom, da ste živi i zdravi", proučio je Dačić.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Deda

Ti si jos ministar upropastio si sps sad imas podrsku 3 posto jadan ti

0 1

Todor iz Zemuna

Nismo mi neutralni vec "izmedju cekica i nakovnja".Mislim da spadamo u red poluucenjenih drzava.

5 1

ljubitelj burleski

Ako je ekselencijaČepurin našao,za,shodno,,nemešanje,, u ,,poliutiku,Srbije, kako je posle podnošenja,,,trankripta Brnabićke, našao,,vremana da upriličii,,spontanu,posetu,jednom osvedočenom arkanovskom, gaulajteru,inače,,tesno,odanog,,koferčetu,, i sviti,Mu,još od,,ničim izazvanog rata,,na ovim,destinacijama,usrećiteljskim,,poduhvatima koferčetovog,,vizionara,,i sadrugara,Mu,sadašnje,SNS, exSRS I JUL..

4 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo