Ujedinila se opozicija: Traže od RTS-a jednak tretman

Predstavnici 13 opozicionih organizacija podneli su Radio televiziji Srbije i Regulatornom telu za elektronske medije zahteve u kojima traže da te javne institucije počnu da poštuju zakon i medijske standarde.

Izvor: N1

  Opozicija smatra da javni servis favorizuje vladajuću političku stranku i zato traži sastanak s Upravnim odborom RTS-a, čija bi tema bila ravnomerna zastupljenost svih političkih aktera u predstojećoj izbornoj kampanji.

Da li će drugi Dnevnik javnog servisa opoziciji dati jednako minuta koliko i vlasti? Hoće li u studiju jedan preko puta drugog sesti najveći politički protivnici? 

"U jednoj normalnoj demokratskoj sredini, to ne bi trebalo ni da se postavi kao pitanje, ali sama činjenica da su se sve opozicione stranke okupile oko ove inicijative, da smo morali da je podnesemo, već dovoljno govori o stanju u medijima, stanju u javnom servisu i onom jedinom regulatornom telu koje treba da bude nepristrasno i nezavisno", kaže Vesna Marjanović iz Demokratske stranke.

Za delove programe RTS-a predsednik Nove stranke, kaže, ima puno lepih reči, međutim ne i za informativni program javnog servisa koji ovako opisuje. 

"To je apsolutno kućni video Aleksandra Vučića", kaže predsednik Nove stranke Zoran Živković.

N1: Je l očekujete da ćete se nakon ovih reči pojaviti na RTS-u?

Živković: Ja sam i bez ovih reči nepoznat na RTS-u, poslednjih 5-6 godina otkad je osnovana Nova stranka, nikada nije bila ni u jednoj emisiji, osim u lažima nekih političkih protivnika i u direktnom prenosu Skupštine gde to moraju da prenose.

Pitanje ravnomerne zastupljenosti političkih aktera na javnom servisu prevazilazi, kažu u opoziciji, njihove ideološke razlike. Svoj potpis na zajedničku inicijativu prema RTS i REM-u zato stavlja i predsednik pokreta Dveri. Veruje da bez slobodnih medija nema slobodnih izbora.

"Ono što je elementarna strana u novinarstvu jeste valjda da se čuje i druga strana. I kada vi javite šta je danas Aleksandar Vučić radio, po prirodi stvari trebalo bi valjda da javite i šta je opozicija rekla o tome šta je vlast danas radila. Ako niste rekli šta je rekla opozicija, to znači da ste građanima dali samo jedan izvor informacija, da niste dali drugu stranu, a to se zove medijska blokada, odnosno medijska cenzura", smatra predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović.

Hoće li RTS odgovoriti opoziciji i kako - iz te medijske kuće na pitanje N1 nije stigao odgovor. U saopštenju koje potpisuju Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Levica Srbije, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju, dodaje se da ukoliko na njihove zahteve RTS i REM ne odgovore pozitivno, opozicija će se obratiti domaćoj i međunarodnoj javnosti i pozvati na, kako navode, odgovarajuće akcije.

Komentara 24

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nemanja

Ja lično mislim da RTS ne favorizuje nikoga,jer to što u Dnevniku izveštava o radu predsednika i Vlade Srbije,to su informacije od javnog značaja i građani moraju biti informisani na javnom servisu o tome.U Dnevniku dosta puta se objavljuju izjave svih političkih stranaka,a takođe i u mnogim informativnim i emisijama političkog karaktera,učestvuju predstvnici opozicionih stranaka.

67 43

Babej

jel' ti to lazes sebe? Lazi ali nas zdravorazumske ne mozes. U 99% slucajeva Dnevnik pocinje sa :" Predsed. Aleksandar Vucic....."??!! Tako je bilo samo u vreme Tita! Koji se to razni politicari pojavljuju na RTS- u? Jedni te isti bliski vlasti. Kad je gostovao neko iz opozicije? Godinama na RTS- u nisu se pojavili ni Sutanovac, Radulovic, Zivkovic, Obradovic, Tadic i mnogi drugi iz nj. stranaka! To je stamotno! Pojavljuju se samo naprednjaci, socijalisti, Krkobabic, Ljajic i sl. Ne racunas valjda Cedu i Canka u opoziciju? RTS je postao prava sramota! Ocito su ucenjeni za novac koji im je potreban da bi funkcionisali.Samo to nije opravdanje. Bujosevic se nevidjeno osramotio!

31 0

Dane

Ujedinila se opozicija?

9 74

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo