Memoari Žan-Mari Le Pena uoči ključnog kongresa stranke

Memoari Žan-Mari Le Pena uoči ključnog kongresa stranke Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Istorijski vođa francuske krajnje desnice Žan-Mari Le Pen objaviće svoje memoare u martu, nekoliko dana pre ključnog kongresa Nacionalnog fronta, koji sada vodi njegova ćerka Marin. Marin Le Pen želi da reformiše stranku posle isključenja oca 2015. godine.

Prvi tom ove autobiografije od oko 500 strana, čiji naslov još nije određen, izaći će 1. marta, saznaje se danas kod suosnivača Nacionalnog fronta. 

Marin Le Pen, koja je nasledila oca na čelu stranke 2011. godine, rekla je za Frans pres da izlazak tog dela neće poremetiti kongres partije 10. i 11. marta u Lilu, na severu zemlje. Ipak, delo može da probudi brojna neslaganja između oca i ćerke koju je u maju, u drugom krugu francuskih predsedničkih izbora, pobedio sadašnji predsednik Emanuel Makron. 

Taj poraz uveo je partiju u previranja i doveo u pitanje vođstvo Marin Le Pen. Među izazovima za Nacionalni front je, takođe, promena imena koje želi Marin Le Pen, da bi se na taj način prekinulo sa satanizacijom stranke.

Njen otac je protiv preimenovanja stranke, a najviše se protivi izmenama koje želi njegova ćerka. 

"Kada brod ima nesreću, ne treba menjati brod nego posadu, glavni štab", rekao je danas Žan-Mari Le Pen. 

On je ocenio da je pohvalno to što se podudaraju datumi izlaska njegove autobiografije i kongresa Nacionalnog fronta, koji bi mogao definitivno da zapečati prekid između oca i ćerke. Ćerka ga je isključila iz stranke u avgustu 2015. posle novih spornih izjava o holokaustu, a on rizikuje da izgubi i zvanje počasnog predsednika.


Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

LOL

I oni Šekija za trku imaju 😑

8 2

Pravda_1

Nadam se da će Marin pobediti.

0 10

NELIPSI

Matori,tradicionalni fasista i cerka moderni fasista

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo